Разрушават детска площадка, за да построят многоетажна сграда

16:25, 09 авг 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жители на столичния квартал "Младост" 1 са в битка срещу изграждането на нова сграда на мястото на детска площадка. 

Градинката, предвидена за застрояване с многоетажна сграда, е разположена в карето между блокове 19, 20 и 21 в столичния "Младост", в непосредствена близост до 118 СОУ.

Теренът е частен, реституиран и препродаден няколко пъти. В подробния устройствен план на района от 2009г. се оказало, че под този имот преминават тръби на "Топлофикация" и общината изместила парцела, така че да има изход към улицата и да може да се строи. Без нито един от жителите да е запознат. 

Внезапно преди три дни се поставят оградите. На въпросите на живущите какво ще се строи тук и дали ще се прави обновяване на детската площадка, работниците не отговаряли или се държали арогантно. 

Сега част от катерушките са заградени, а от информационната табела става ясно, че на мястото ще се строи общежитие за работници. Сградата ще бъде многоетажна, като в съобщението е посочено, че застроената площ ще бъде 169 квадрата, но разгънатата – повече от 880 квадрата. 

Хората, сигнализиращи отдавна за проблема с унищожаването на зелените площи около жилищата им, дори създадоха група във „Фейсбук“. Там си споделят по темата и наричат предстоящото застрояване "Нарушението", тъй като не били извикани на общественото обсъждане. 

Докато са възмутени от липсата на паркове, където да си играят децата им, се оказва, че в същото време се съсипват и последните останали градинки. И се позовават на закона, като обясняват, че между блоковете им и планираната сграда няма нужното отстояние. Заявиха, че общината не се е допитала до тях, нито пък ги е уведомила за строежа.

В същото време управител на фирмата, която ще строи, е зет на районния кмет Цвета Авджиева. Скандалният строеж дори разклати кметския й стол, чиято оставка бе поискана от депутата Георги Кадиев. Тя от своя страна обяви, че иска да бъде проверена от Комисията за конфликт на интереси. 

"Инвестиционният интерес към "Младост" след пускането на новите метростанции е нараснал изключително и се наблюдава бум на строителството, с който не успяваме явно да балансираме между интересите на инвеститорите и на гражданите. Аз самата живея в квартала, на мен също ми е неприятно застрояването, но трябва да намерим механизъм, чрез който да се удовлетворят и двете страни. Този механизъм на този етап не сме го намерили, правим опити", репликира районният кмет. 

Според нея вариантът е общината да обезщети собственика на парцела. Това обаче трябва да стане с разрешение на кмета Йорданка Фандъкова.

"В противен случай ще внесем предложение за мораториум върху строителството върху зелените площи в района, докато се промени подробният устройствен план", отговарят протестиращите.

Към тях се присъединиха и хора от "Младост 4", където има няколко подобни случая. Казусът с градинката се следи и от общински съветници, които присъстват на протестите. Това са Марта Георгиева и Войслав Тодоров. Те се борят срещу застрояването и на други зелени терени, като парк „Въртопо” между кварталите „Младост”, „Мусагеница” и „Дървеница”.

"Това е единствената зелена детска площадка, която ние гражданите сме засадили с детелина, и поливаме. Това е единствената детска площадка, на която няколко поколения са играли", каза представител на протестиращите. И обясни, че против разрешителното за строеж са внесени жалби до кмета на София Йорданка Фандъкова, главния архитект Здравко Здравков, общинския съветник Владислав Тодоров и до омбудсмана Мая Манолова и очакват становищата им.

Недоволните граждани ще сезират и Административния съд в София за строежа. Само решение на съда може да спре дейностите, но докато такова не излезе, няма пречки плановете на строителя да се реализират.

В същия момент инвеститорът планира да построи 4-етажна сграда - общежития за работещите в IT центъра на Тех парка. Дейностите по строежа са предприети, заяви инвеститорът Георги Тончев, който е собственик на фирмата, която ще строи сградата, предназначена за обществено ползване. 

"Съдебната практика показва, че при влязло в сила право за строеж подобен тип дело не може да спре строителството, т.е. ние ще строим", категоричен е Тончев. И добави, че са спазени всички изисквания за необходимото отстояние от блоковете, тъй като сградата е за обществено ползване, а не е жилищна, и съжалява, че се е стигнало до протести.

Инвеститорът категорично опроверга и информацията, че ще се изгражда нова улица около сградата. Очаква се на мястото между блоковете да се появи триетажна сграда на площ от 160 квадратни метра, която ще се дава под наем. Инвестицията е за около 320 хиляди евро.

Хората предупредиха, че ако проблемът не бъде решен, ще блокират възлови булеварди.

Проверка заради скандала се прави и в Столична община. Днес кметът Йорданка Фандъкова отправи покана за среща към протестиращите граждани. Изненадващо от общинския пресцентър запазиха в тайна часа на срещата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама