Кметът на Каварна трябва да реши за връщането на бившия главен архитект

16:48, 09 авг 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Добрич реши, че кметът на Каварна трябва да се произнесе по молбата на бившия главен архитект да бъде възстановен на заеманата от него длъжност като държавен служител, става ясно от решението на магистратите, публикувано на сайта на съда. Магистратите отмениха мълчаливия отказ на кмета.

Делото е образувано по жалба на бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев срещу мълчалив отказ на кмета на общината по негова молба да бъде възстановен на длъжност като държавен служител.

Със заповед от юни 2012 г. на кмета на Каварна Илиев е бил временно отстранен от работа до приключване на образуваното срещу него наказателно производство.

Припомняме, че срещу главният архитект на Каварна Юлиян Илиев и началника на служба „Териториално устройство и строителство“ Десислав Костов бяха повдигнати обвинения, че като длъжностни лица са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си или за трети лица противозаконна облага. По делото на Костов бе наложена глоба от 3 000 лева, той бе лишен от право да заема държавна и обществена длъжност в общинска администрация за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

Предвид оправдателната присъда, основанието за временното му отстраняване от работа е отпаднало, от което следвало,че кметът на община Каварна трябва да издаде административен акт, с който да възстанови жалбоподателя на заеманата от него длъжност. Във връзка с това, на 28 април арх. Илиев подава до кмета  молба, но не получава произнасяне. Той счита мълчаливия отказ на кмета за незаконосъобразен и го обжалва пред съда,става ясно от решението по делото.

Административният съд счита,че кметът е длъжен да се произнесе по молбата на Илиев. Затова той отменя мълчаливия отказ и връща преписката  на кмета на община Каварна за произнасяне по молбата на Илиев.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд на Република България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама