Реформаторите с разногласия за кандидатпрезидентска двойка - дали да е с ГЕРБ, или не

17:07, 09 авг 16 / Политика 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформаторите имат разногласия около кандидатурата за президент – дали да бъде с ГЕРБ, или да бъде отделна. Това стана ясно след събранието на изпълнителния съвет на Блока в централата на СДС, където партиите обсъждаха съвместната кандидатура за държавен глава.

„Реформаторският блок има решение да издигнем собствена кандидатура и да участваме на тези президентски избори“, каза съпредседателят на парламентарната група на Блока Найден Зеленогорски. Той допълни, че се обсъждат всякакви възможности. Но ще се вземе предвид и социологическото проучване от вътрешнопартийните допитвания за одобрението на номинациите.

Друго обаче каза военният министър Николай Ненчев (БЗНС) - че ще се стремят към споразумение с ГЕРБ и ако не се стигне до такова, реформаторите ще излъчат отделен кандидат за президент. Според него има „време и воля“ Блока и ГЕРБ да се споразумеят.



Гроздан Караджов (ДСБ) от своя страна пък заяви, че Ненчев не е изразявал в изпълнителния съвет на Блока своята позиция за обща номинация за държавен глава с ГЕРБ.

„Мисля, че сме по-интересни с непрекъснатите различни мнения, които има вътре в Блока“, отбеляза Караджов. Той е категоричен, че реформаторите трябва да имат „свой кандидат, свое лице и своя идентичност“.

Караджов също подчерта, че предстои да се видят социологическите проучвания, за да се види дали мнението на хората съвпада с оценката, която изпълнителният съвет ще направи за всеки от кандидатите.



До 18 август ще бъде ясни резултатите от допитването между реформаторите, а около 20-25 август ще излъчат кандидатпрезидентска двойка, каза Зеленогорски.

Той коментира и присъствието на съоснователят на Народната партия „Свобода и достойнство“ (НПСД), която е част от Реформаторския блок, Касим Дал на многомилионния митинг в Истанбул в подкрепа на турския президент Реджеп Ердоган. „Това е лично негово решение и по никакъв начин не обвързва Реформаторския блок. И това е официалното становище на Блока“, каза той.

Караджов също не одобрява постъпката на Касим Дал, тъй като се отразява негативно на Реформаторския блок. Той допълни, че когато съоснователят на НПСД се върне в България, ще разговарят с него.

Следващият вторник партиите от РБ отново ще се съберат, за да изслушат всичките седем кандидати за президент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама