„Позитано“ отстреля Мая Манолова като партиен кандидат за президент

17:38, 09 авг 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководството на БСП откри процедурна пречка Мая Манолова да бъде издигната от партията за кандидат за президент . Това става ясно от прессъобщение, в което от соцпартията съобщават, че заседанието на Националния съвет тази неделя се отлага заради законови препятствия двама от кандидатите, които ще се обсъждат да се кандидатират.

От „Позитано“ пишат, че на основание чл. 158 от Изборния кодекс и чл. 14 от Закона за омбудсмана, тя не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Той е надпартиен и деполитизиран. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост.

Пречка за издигане има и за основния претендент, предложен лично от лидера Корнелия Нинова, - ген Румен Радев. За него важи същото положение – той трябва да напусне армията. Той обаче вече подаде рапорт за пенсиониране и се очаква указ на президента.

„Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им“, пише още в съобщението.

В същото време обаче напрежението се изостри след като стана публична размяна на реплики между Манолова и Стефан Данаилов за номинациите. Според Манолова ръководството е отделило два часа да обсъжда как да я елиминира от партийната надпревара. Социалисти пък се възмущават, че част от ръководството се опитва да наложи Радев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама