Адвокатът на Мурад Хамид сигурен, че ще го екстрадират във Франция

17:55, 09 авг 16 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Адвокатът на Мурад Хамид, роднина на Шариф Куаши, един от атентаторите избили 12 журналисти при нападението над френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“ през януари 2015-а, смята, че клиентът му ще бъде екстрадиран във Франция до седмица.

„Имаме валидна заповед за арест. Мурад Хамид желае да бъде върнат във Франция - следователно не съществуват правни пречки това да не се случи“, каза пред АФП защитникът му Драгомир Александров. Според Александров екстрадирането на Мурад Хамид може да стане и в рамките на следващите седем дни.

Припомняме, че 20-годишният мъж бе задържан от българските власти на 28 юли при опит да премине ГКПП „Капитан Андреево“ на път за Турция. Още тогава той е бил „готов изцяло да съдейства на следователите“, обяви адвокатът му.

Очаква се утре да бъде обявено производството по екстрадирането му.

Според европейската заповед за арест, издадена от Окръжния съд в Париж, той е издирван за „престъпно сдружение с оглед на подготовката на терористични актове“, пише още АФП. Според френското законодателство такова престъпление се наказва с 10 години затвор. Основните подозрения са, че Мурад Хамид се е опитвал през България да премине в Турция, а оттам да се присъедини към редиците на „Ислямска дръжава“ в Сирия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама