Путин и Ердоган се разбраха за "Турски поток", за "Южен поток" - Русия иска гаранции от България

18:22, 09 авг 16 / Свят 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган се разбраха за газопровода "Турски поток", съобщават световните агенции.

Двамата разговаряха повече от два часа в Санкт Петербург. На съвместния брифинг след срещата руският президент обяви, че строителството на проекта "Турски поток" може да започне веднага, но само в частта, засягаща доставките за турската икономика. "Изграждането на тръбите за пренос към европейски пазари зависи от трети фактори и тепърва се търсят гаранции за тях", допълни той. 

Турският държавен глава пък увери, че проектът ще бъде реализиран. 

Проектът беше окончателно замразен в края на миналата година, когато се влошиха и отношенията между двете страни след свалянето на руски самолет. 

"Русия знае за готовността на България да се върне към проекта "Южен поток", но са необходими железобетонни юридически гаранции, а такива няма" заяви още Владимир Путин. Ofmc.kr& Ние изпитахме загуби от отказа на нашите европейски партньори да се върнат към този проект. Намеренията не са достатъчни сега. Ние се нуждаем от абсолютно железобетонни гаранции от правен характер", .

Русия и Турция възстановяват търговско-икономическите си взаимоотношения, обявиха двамата ръководители, но Путин предупреди, че това ще отнеме време. От своя страна Ердоган посочи като цел страната му да достигне годишен стокообмен с Русия от 100 млрд.долара. Поетапно започват да падат и санкциите на Русия към Турция. Анкара е предоставила гаранции за сигурността на туристите от Русия и Москва ще помисли за възобновяване на чартърните полети до турските курорти още от следващата седмица. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама