Бежанските ни центрове пълни само на 26%

20:06, 09 авг 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В България има шест приемателни центрове за бежанци, които са под юрисдикцията на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Капацитетът им е 5120 души, а към момента те са пълни едва на около 26% или в тях има само 1904 души. Това става ясно от доклад на омбудсмана Мая Манолова, чиято основна цел е да даде експертна оценка за рисковете за непридружените деца бежанци в родните центрове за мигранти. Информацията от доклада е към 02.08.2016 г.

Най-населените приемателни структури на ДАБ са в кв. „Враждебна“, София, където при капацитет от 370 души към момента на проверката от Манолова е имало 253 настанени лица и в регистрационния център в с. Баня, община Нова Загора, където при капацитет от 70 души има настанени 73-ма, 38 от които деца.

Друг от по-препълнените центрове у нас е „Военна рампа“ също в София, където има 479 мигранти, при капацитет 800 души. Интересно е, че в най-големият регистрационно примателен център, този в Харманли, който може да побере 2 700 човека, има едва 661 души. Манолова е получила информация след разговори с деца бежанци от този център, че за трафик на дете трябва да се плати между 300 и 1500 евро, а има деца, които съобщават, че са им искани по 6000 евро, за да бъдат изкарани от България.

Омбудсманът Мая Манолова, която ще отправи конкретни предложения към институциите и НС за подобряване условията за живот на децата бежанци, влезли нелегално у нас, без близък човек, който да им е придружител, заяви че те не се задържат дълго в центровете. По думите й, периодът, за който те остават в България е 1 до 3 седмици, като след това отново нелегално напускат страната ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама