С „Лилит“ започва фестивалът РАДАР

08:47, 10 авг 16 / Култура 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със съвременната опера „Лилит“ днес започва третото издание на фестивала РАДАР във Варна, който ще продължи до 14 август. Главната роля е поверена на номинираната за Грами оперна певица Клерън МакФадън, гостувала на сцени като Ла Скала и Ковънт Гардън.

Сопраното ще има още едно участие във варненския фестивал - с рецитала „Гласът на Америка през XX век“, в който зад рояла ще застане лауреатът на множество световни конкурси Майк Дел Феро. Концертът ще е в залата на Градската художествена галерия на 12 август и включва богата програма – от госпъл музика през Джордж Гершуин и Дюк Елингтън до модерни американски композитори. МакФадън ще бъде акомпанирана на рояла от работещия в Амстердам Димитър Бодуров, който е и автор на музиката на „Лилит“.

Сред акцентите във фестивала е и „Музика за летища“ на Мирян Колев (китара и електроника) и съвременната танцьорка Искра Иванова. Те са вдъхновени от работата на култовия британски продуцент, музикант и концептуалист Брайън Ено и неговия албум “Музика за летищата”, който маркира появата на нов стил в музиката – амбиент. Изпълненията, разбира се, ще бъдат на летище Варна.

Програмата предвижда още два български аудиовизуални проекта с електронно звучене, съвместни изпълнения на кавалджията Теодосий Спасов и елеектронния артист Иван Шопов, представяне на немското електроакустично дуо Grandbrothers, определящо музиката си като „сърдечна операция на пиано“.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна, Министерството на културата, Фондация "Америка за България" чрез програма "Изкуство в движение".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама