Промените в Закона за съдебната власт вече и обнародвани

09:35, 10 авг 16 / Политика 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Измененията в Закона за съдебната власт бяха обнародвани в Държавен вестник. Те бяха окончателно приети от Народното събрание на 27 юли.

Освен по-големите правомощия на общите събрания на съдиите, депутатите приеха и текстове, което предизвикаха недоволство в гилдията. Основното възражение бе срещу въвеждането на задължението съдиите, прокурорите и следователите да декларират членството си в съсловни организации наред с членство в тайни организации и отхвърляне на идеята за забрана за членуване в масонски ложи, например. Регистърът за това кой в коя организация ще се поддържа от ВСС и ще се актуализира от него. От Съюза на съдиите обявиха тия дни, че обмислят възможността да сезират Съда в Страсбург за нарушено право на сдружаване. 

Друг текст, който предизвика брожение, е във връзка с новите правомощия на Инспектората на Висшия съдебен съвет. Както вече е ясно, ИВСС ще извършва проверки на имуществените декларации, проверки за почтеност, за конфликт на интереси, за действия, накърняващи авторитета на съдебната власт и проверки за нарушаване независимостта на магистратите, съобщава "Правен свят".

Но в закона залегна изискването подателите на сигнали срещу магистрати - за конфликт на интереси, имотни несъответствия, за действия, които противоречат на изискването за почтеност и за независимост или водят до накърняване на авторитета на съдебната власт – да посочват не само името си, адреса, телефона и имейла си, но и единен граждански номер (ЕГН). За да започне проверка по сигнал, той трябва да отговаря на всички условия и да има всички реквизити.

Това, което се оценява положително, е все пак въвеждането на съдийското самоуправление (макар първоначалните предложения да бяха поорязани), отпадането на събеседването при конкурсите за повишаване, определянето на срок за командироването, решаването на въпроса с отстранените временно от длъжност магистрати заради водени срещу наказателни производства, както и въпроса на каква длъжност се връщат членовете на ВСС и Инспектората след изтичане на мандата им, макар някои депутати всячески да се опитаха да вкарат т.нар. "кариерни бонуси".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама