Турски офицер поиска убежище в САЩ

11:53, 10 авг 16 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турски официер в база на НАТО е поускал убежище в САЩ, след като е бил отзован от турското правителство заради неуспешния опит за преврат, предаде „Ройтерс“, цитирайки американски официални представители.

Това е първият подобен случай с турски военен офицер САЩ след опита за смяна на властта, организиран от военните.

Случаят може допълнително да обтегне отношенията между САЩ и Турция, тъй като Анкара настоява Вашингтон да предаде ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен – обвиняван от турските власти като основен организатор на пуча.

Двама американски представители заявиха, че турският офицер е работил в щаб на НАТО в Норфолк, Вирджиния, но не разкриха името и чина му.

Източник в турското посолство във Вашингтон обаче разкри, че турският контрадмирал Мустафа Угурлу не е докладвал на властите, след като Турция издаде заповед за задържането му миналият месец.

"На 22 юли, на този ден той остави значките и личната си карта в базата и след това никой не е чувал нищо за него", поясни турският източник.

Според представителя той заемал поста заместник-командир на генщаб за командване, контрол, разгръщане и устойчивост.

Източникът добави, че двама други офицери с по-нисък чин са били извикани в Турция от САЩ, но няма заповед за задържането им. Единият от тях се прибра, а другият ще се прибере в Турция скоро, добави турският представител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама