Не одобриха бизнес плана на ВиК Шумен

12:40, 10 авг 16 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменската Асоциация по ВиК не одобри бизнес плана за периода 2017-2021 година на местното водно дружество. Това стана днес на извънредно заседание на комисията, в която членуват всички общини от област Шумен. Те притежават различни проценти участие, а за да бъде приет или като е точният термин съгласуван, бизнес планът на ВиК-Шумен трябваше да събере одобрение от три четвърти, което е 66.55%, но това не се случи.

От срещата липсваха представители на общините Нови пазар, Хитрино, Каолиново. Общият процент на присъстващите бе 87.33%.

“Против” плана бяха кметът на община Шумен Любомир Христов и представителят на община Каспичан, а “въздържал се” бе кметът на община Велики Преслав Александър Горчев. Така категоричните противници на бизнес плана на ВиК събраха 36.59%. Процентът на въздържалата се от глас община бе 4.82.

Припомняме ви, че в бизнес плана си ВиК-Шумен предлага повишаване на цената на водата за потребителите с 24% от началото на 2017 година, което изразено в пари прави 3.27 лв. за кубик, докато сега стойността й е 2.64 лв. за кубик. ВиК предвижда увеличение на цената и през следващите четири години, като в края на периода е заложено стойността й да достигне 4.45 лв. за 1000 литра.

В подкрепа на бизнес плана на ВиК се обявиха общините Смядово, Никола Козлево, Върбица, Венец, които формираха 45.92%. Това остана далеч от необходимите 66.55% за съгласуване на бизнес плана на местното ВиК с Асоциацията. Последната дума за документа обаче има Комисията за енергийно и водно регулиране.

Позицията си против бизнес плана представителят на община Каспичан аргументира с малките инвестиции във водния сектор на района, заложени от ВиК до 2021 година. В последните години обновяването на ВиК мрежата в Каспичанско е с пари от местната хазна, а и в момента там има села на воден режим. Бе посочено още, че намаляването на загубите на вода по тръбите в рамките на 10% до 2021 година е нищожно. Сега загубите на ВиК са около 67%.

Кметът на старопрестолния Велики Преслав поиска от ВиК да включи в плана си подмяната на напорен водопровода за селата Драгоево, Суха река, Златар, довършване на водоема за село Хан Крум, обновяване на озонаторната станция.

Управителят на ВиК-Шумен Светлозар Дамянов бе категоричен, че дружеството не може да си позволи подобни инвестиции.

Пред присъстващите Дамянов представи основните моменти в бизнес плана на ръководеното от него предприятие. Той припомни, че основните проблеми са събирането на парите от нередовните платци, високите, достигащи до 32% разходи за ток заради помпажната вода и загубите на вода по остарелите и амортизирали тръби.

Сред аргументите за повишаване на цената на водата бяха изтъкнати и фактите, че стойността от 2.64 лв. за кубик е формирана при минимална заплата от 270 лв., а сега тя вече е 420 лв., както и повишените разходи за ток и различни консумативи.

До 2021 година от ВиК предвиждат да подменят съоръженията в помпажните станции и част от старите водопроводи. За 2017 година от ВиК са заложили да инвестират 765 хил. лева, за 2018 година 780 хил. лева. Сумата за 2019 година е в размер на 755 хил. лева, 775 хил. лева са предвидени за 2020 година и още толкова за следващата 2021 година.

Представителите на общините, които одобриха бизнес плана на ВиК-Шумен посочиха, че дружеството се нуждае от постъпления, за да може да отделя средства за обновяване и поддръжка на водопроводната мрежа.

До три месеца е срокът, в който КЕВР ще одобри бизнес плана на ВиК-Шумен или ще направи предписания за коригиране. Документът вече е внесен за разглеждане от регулаторния орган.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама