28 издателства в битка за новите учебници за I и V клас

12:52, 10 авг 16 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
28 издателства ще се съревновават учениците да се подготвят с изготвените от тях учебници за I и V клас. Това са: „Питагор“, „Джоджо“, „С.А.Н.-ПРО“, „Анубис“, „Вион“, „Салигард“, „Колибри“, „Просвета плюс“, „Просвета София“, „Просвета Азбуки“, „Булвест 2000“, „Клет България“, „Едюкейшънъл Център“, „БУК ХАУС“, „Нова Звезда“, „Домино“, „Архимед 2“, „Архимед и Диоген“, „Изкуства“, „БГ Учебник“, „Юнивърс“, „Бит и Техника“, „Педагог 6“, „Скорпио Ви“, „Велес“, „Сънрей Профешънъл“, „Рива“, „Даниела Убенова-Даниела Биланска“.

Внесените проекти в Министерството на образованието и науката (МОН) са 143 на брой, съобщиха от пресцентъра на МОН.

За учебниците по предмети, изучавани от първокласниците, има предложени 58 проекта, а за тези, които са за петокласниците – 85.

Проектите за учебници ще бъдат оценявани от комисия в МОН, съставена от учители, преподаватели, научни работници от Българската академия на науките, както и от експерти от Регионалното управление на образованието и МОН. Те ще дават становища дали проектът отговоря на учебните програми.

Специалисти по графичен дизайн и полиграфическо изпълнение също ще оценяват предложенията. След оценката на комисията, преподаватели по съответните предмети ще решават дали учебниците са пригодни за учениците от I и V клас. Срокът за тяхното оценяване е не повече от 6 месеца.

По новите учебници ще се учи от следващата учебна 2017/2018 година.

6 от 8 проекта за учебниците по история и цивилизация за V клас вече са одобрени от МОН. По тях ще се учи още от тази есен. Затова и процедурата стартира по-рано след споразумение между министерството и издателствата.

Проектите вече се оценяват от учители, като до 26 август трябва да бъдат избрани новите учебници по история и цивилизация. Те ще бъдат одобрени със заповед на образователния министър Меглена Кунева, а след това и отпечатани.

Припомняме, че Кунева забрани на служителите в МОН и в регионалните инспекторати по образование да участват при изготвянето на проекти за учебници, учебни помагала и познавателни книжки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама