Правителството върна в Тристранката близка до ГЕРБ и Алексей Петров организация

13:10, 10 авг 16 / Политика 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерски съвет взе решение, с което одобрява пет работодателски организации за представителни на национално равнище. Това са Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата и Съюзът за стопанска инициатива. Те ще са тези, които ще могат да участват в Съвета за тристранно сътрудничество.

Съгласно Кодекса на труда, организациите на работниците и служителите и на работодателите се признават по тяхно искане за представителни на национално равнище от Министерския съвет за 4-годишен срок.

Една от одобрените организаци, Съюзът за стопанска иницатива, пък се води близка до ГЕРБ, както и до бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров – Трактора. Начело на организацията от февруари месец е Мирослав Найденов, който беше земеделски министър в първия кабинет на ГЕРБ. През 2012 г. ССИ беше извадена от Съвета за тристранно сътрудничество „с удари под кръста", по думите на Мирослав Найденов, а според правителството, защото не отговаря на изискванията. Тогава това пък изпълнителен директор на съюза беше Алексей Петров, обвиняем за ръководене на организирана престъпна група по делото „Октопод“.

Припомняме, че Найденов бе един от приближените до Бойко Борисов в първия му мандат като премиер. През 2013 г.  обаче изтекоха записи на разговор между Найденов, министър-председателят Борисов и тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов, в който те обсъждаха как да бъде "смачкано" водено срещу министъра дело за корупция и принуда. Разследването срещу Найденов бе прекратено две години по-късно, но през това време той напусна ГЕРБ и основа партия БАСТА.

"Голяма част от сегашните национално представителни организации (бел. ред. Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Асоциацията на индустриалния капитал, стопанската камара и търговско-промишлената палата) са меки към някои грешки на управляващите", казва Найденов в интервю за „Труд“ от месец април тази година. Според него едрият бизнес има лоби в лицето на депутати, министри, медии и си решава проблемите в неформални разговори. Най-важният стремеж на Найденов пък бил реалната защита на интересите на дребния бизнес.

Председартели на ССИ са били още Валентин Моллов, Петьо Блъсков и проф. Борислав Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама