Студенти от Румъния, Сърбия и България събира „Виа Понтика 2016” в Балчик

13:37, 10 авг 16 / Култура 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сто и седемдесет студенти от  висши училища по изкуствата  от България, Румъния и Сърбия ще се включат в културния диалог на  деветото издание на Международния фестивал на младите  „Виа Понтика” в Балчик. Форумът, който традиционно се организира от  сдружение  „Виа Понтика-2010” с председател  Красимир Ранков и с изключителното финансово съдействие на Община Балчик, ще  бъде открит на 9 септември. Художници, театрали, музиканти, кинодейци, фотографи  ще демонстрират   талант и възможности. България ще бъде представена от младите от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националната художествена академия, Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.В международната селекция са включени представители на Факултета за драматични изкуства  на Университета по изкуствата в Белград и на Националния университет по изкуствата в Букурещ, институция с безспорен авторитет. Фaкултeтът за дрaматични изкуства в Белград е най-важната институция в художествен и научен смисъл по отношение на драмата в Сърбия. Това е школата за най-значимите творци в областта на театъра, филма, радиото и телевизията на културната територията на всички бивши югославски републики с последователна 65-годишна традиция. Спектакълът „Разцъфтваща роза”, който ще представят младите театрали от Факултета за драматични изкуства към Университета по изкуствата в Белград, е с международни отличия. Режисьор на постановката е Тара Манич.

 Гостите не фестивала ще могат да видят и няколко  спектакъла на студенти от НАТФИЗ: ”Море от фантазия” - семеен спектакъл за малки и големи, „Прелестите на изневярата”, ”Януари”, ”Арабески”, ”БАЙ БАЛЧО СПОМЕНУВА  как ненадейно забогатяват, ама ги застигва възмездието”, „Жабокът принц”. На сцените на читалище „Паисий Хилендарски” и в Каменна зала в Двореца  ще излязат възпитаници на утвърдените български театрали -  проф. Боньо Лунгов, доц. Веселин Ранков, проф. Пламен  Марков, проф. д-р Ивайло Христов.

Почитателите на класическата музика отново ще имат възможност да присъстват на уникални концерти в храма „Св. Св. Константин и Елена”. Художниците от България и Румъния ще представят свои творби в уютната Художествена галерия на Белия град.

Победител в конкурса  за  визия на деветото издание на „Виа Понтика” е студентката Йоана Иванова, която също ще присъства на форума в морския град в дните от 9 до 19 септември. Входът за всички събития е свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама