Държат се с мен като с куче, оплака се обвиняемият за тероризъм Мурад Хамид

14:57, 10 авг 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не искам несправедливост, каза на влизане в съдебната зала Мурад Хамид - роднина на Шариф Куаши, един от атентаторите, избили 12 журналисти при нападението над френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“ през януари 2015 г.

Днес съдът решава за екстрадиран във Франция. Вчера адвокатът му заяви, че Хамид иска да бъде пратен в западната страна. Днес и той потвърди желанието си пред съда, като има три дни да преосмисли решението си.

В началото на заседанието той заяви, че не иска в залата да присъстват журналисти, но съдията не се съгласи, тъй като не се налага запазване на държавна тайна или друга предпоставка, визирана в закона.

Хамид е обвинен във Франция за извършване дейност, свързана с тероризъм, като е участвал в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. От заседанието стана ясно, че той е напуснал държавата, за да се присъедини като боец на "Ислямска държава" в Сирия или Ирак. Също така е посещавал сайтове на терористичната групировка.

Самият той се оплака, че в България "явно презумцията за невинност не съществува". "Не ми бяха спазени правата, защото няколко дни се държаха с мен като с куче", каза той. Хамид заяви още, че са го обвинили за терорист по "просто едни съмнения".

"На подсъдимия може и да не са му харесали условията в българския арест, но за него са положени необходимите грижи", отвърна прокурорът по делото.

Очаква се съдът да излезе с решение по европейската заповед за арест за екстрадирането на френския гражданин Мурад Хамид в Париж на 16.08, вторник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама