Мира Радева в Пловдив: Някой ни скача по главите, а ние си търпим

15:06, 10 авг 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Блокираният от ремонти Пловдив изнерви социоложката Мира Радева, която заради затворените улици и липсата на обозначения обиколи почти целия град, докато се добере до центъра. "Това е крещящ пример за това какво се случва непрекъснато в нашето общество. Мога да го кажа с две думи: някой ни скача върху главите, а ние си търпим", заяви Радева, след като се извини за закъснението за пресконференция на социолозите от катедра "Приложна и институционална социология" към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

"Възможно ли е да се оповестява затворен път буквално 10 метра преди това? Аз обикалям целия град, за да намеря проход, карайки се с хора, които нямат вина за това, че министър Румяна Бъчварова не си държи хората от Пътна полиция под контрол и ние попадаме непрекъснато във вътрешни конфликти помежду си", бясна бе социоложката. По думите й навсякъде по света, когато един път се затваря, се оповестява на две-три кръстовища преди мястото на ремонта, за да може хората да си намерят обходен маршрут.

"Най-големият провал на ГЕРБ е точно в най-голямото му обещание - че ще оправи пътищата на България", категоричан бе Радева.

По повод социално-политическата ситуация в България на старта на предизборната кампания социолозите очертаха най-сериозните според тях проблеми в обществото ни. Според Мира Радева това е и тотално неработещата администрация, която тя определи като "оядени бюрократи".

"Кандидатствах по една програма на социалното министерство във връзка с малък бизнес проект, който развивам в с. Бели Искър. Срокът за разглеждане и обявяване на резултатите беше февруари тази година. Сега сме август, няма отговор - нито да, нито не. Когато попитаме, ни отговарят, че са заети с друго", даде пример социоложката.

Според Радева в страната се трупа напрежение и то е провокирано от цялата тази ситуация на "запушеност", безизходност, включително и в политически смисъл. Тя е категорична, че всички виждат това, но казват "Ами кого да изберем - каквито са ГЕРБ, такива са и от опозицията". "Когато изграждаш политическия си модел върху една система, която мачка личностите, която ги превръща в послушковци и хора без мнение, както беше в тоталитарната система, няма как да изпъкнат големите личности, които изведнъж ще бъдат компетентни, знаещи, можещи и поемащи отговорност, за да изберем обединител на нацията, какъвто трябва да бъде президентът", каза още Радева. По думите й нашият демократичен модел изгражда политически мижитурки, хора без мнение, неспособни да поемат отговорност. И точно затова е тази пустош на политическото поле.

В разговора чрез скайп връзка се включи и доц. Иво Христов. Той обяви, че не вижда никаква интрига по отношение на президентските избори. Според него става въпрос за игра с предизвестен край. "Българите отново си върнаха статуса на това, което са били през по-голямата част от своята история - борба на всеки срещу всеки в битка за оцеляване, поради което нямаме и общество", заяви Христов. По думите му тенденцията на относително добър икономически растеж, която се наблюдава напоследък, е само на регионален принцип, което показва разпад на сериозни стопански връзки. Страната е престанала да бъде единен стопански и социален комплекс, смята социологът.

На този фон на юг и на север от България се създава нова геополитическа ситуация. Около хаоса с т.нар. бежанци тепърва ще има развитие, а системата на българската национална сигурност според доц. Христов е "под всякаква критика". "Аз не виждам никакви наченки на никакво гражданско общество. Много хора представят своите фантазии като социална реалност. Действително, има напрежение в обществото, но то едва ли ще избухне под формата на някакви социални действия, които да сменят политическата система", коментира Христов. Според него статуквото в България не може да бъде променено от какъвто и да е вътрешен фактор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама