В Каварна отбелязаха 225 г. от историческата битка на адмирал Ушаков

15:39, 10 авг 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Каварна бяха отбелязани 225 години от историческата  битка, при която воденият от адмирал Фьодор Ушаков руски флот побеждава флота на Османската империя край нос Калиакра по време на Руско-турската война от 1787-1792 г., съобщиха от пресцентъра на Община Каварна.

Венци и цветя пред паметника на адмирал Ушаков на нос Калиакра положиха председателят на Общинския съвет Красимир Кръстев, заместник-кметовете на Общината Ивелина  Илиева и Митко Недев, общественици и граждани.

Битката при нос Калиакра е последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г. Тя се провежда на 11 август 1791 г. близо до бреговете на днешна Северна България в Черно море. Никоя от страните не губи кораб, но османците след това напускат към Константинопол. Руският флот е ръководен от Фьодор Ушаков. Маневрите, използвани от него в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805). Внушителният монумент на адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра е изграден през 2006 г. Автор на паметника е скулпторът Никола Богданов. През 2011 г. композицията е допълнена с арка от 18 камбани, носещи имената на корабите, участвали в битката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама