Музеят в Гривица отново приема туристи

16:17, 10 авг 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След 4 години на безхаберие и никакво стопанисване на парк "Гривица" сега той е в много добро състояние и отново е възможно да приема туристи. Това заяви пред медиите директорът на Военно-историческите музеи в  Плевен, доц. д-р Милко Аспарухов.

Той изтъкна, че това е така, тъй като общинската управа е обърнала внимание на поддръжката на мемориала, а от своя страна "Паркстрой" се грижи за  парка. Назначени са работници, които редовно косят тревата, оформят декоративната растителност, почистват алеите, каза още Аспарухов.

Директорът добави, че в много добър вид е и зеленият кът около мавзолея и другите паметници, издигнати в прослава на загиналите бойци от Румънската армия за освобождението на Плевен през 1877 година,.. Дирекция "Военноисторически музей" ремонтира мавзолея, възстанови стенописите в него, обнови музейната сбирка, която разказва за приноса на румънската армия за победата при Плевен, дала 4500 убити и ранени бойци в Плевенската епопея, каза Аспарухов.

Той поясни, че дирекцията се грижи за това историческо място, както за останалите паметници от Руско-турската Освободителна война в Плевен. Затова туристическият поток всяка година е от около 160 000 български и чуждестранни гости. Близката фериботна линия на река Дунав при Никопол-Турну Мъгуреле допринася повече румънски гости да посещават мемориалния парк "Гривица" и другите обекти, коментира доц.Аспарухов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама