Неплатените данъци възлизат на 17 милиона лева

17:17, 10 авг 16 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
21 000 длъжници закъсняват с плащането на данъка върху доходите по данъчните си декларации, които са подали до края на април. Певци, музиканти, актьори, лекари и адвокати също не липсват в списъка на задлъжнелите към държавата.

Общият размер на неплатените до момента данъци върху доходите по данъчни декларации е в размер на 17 млн. лв., заедно с изтеклите лихви.

Последно предупреждение по телефона от колцентъра на Националната агенция по приходите или напомнително електронно съобщение с компромисни 2 седмици изчакване е решението за действие от страна на приходната агенция.

„Принудителното изпълнение е еднакво нежелано и за длъжника, и за държавата. Затова първото, което правим е да насърчим доброволно плащане чрез уведомителни мейли и обаждания на колцентъра и едва в краен случай да използваме принуда. Този подход е по-икономичен и ефективен“, каза по повода директорът на дирекция „Събиране“ в НАП Боряна Жилова.

Ако в договорения срок не постъпи очакваното плащане, случаят се предава на публичен изпълнител, който започва принудително изпълнение. В процеса на принудително събиране може да се запорира заплатата или друго имущество на длъжника, а при продължаващо неплащане това имущество може да бъде обявено на публична продан, допълват от приходната агенция.

Въпреки милионите забавени данъци от НАП не пропускат да отчетат промяната в поведението на все повече граждани, които декларират и заплащат в срок своите данъци и осигурителни вноски. Ако през 2014 г. делът на доброволно платените задължения е бил 77,7%, то към 30 юни 2015 г. вече достига 83%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама