Изготвят нови правила за отглеждане на животни в Търговище

17:58, 10 авг 16 25 593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред в община Търговище внася за разглеждане и гласуване в Общинския съвет местната администрация, чрез заместник-кмета Емине Якубова. Това съобщиха от общинския пресцентър.

В Наредбата за опазване на обществения ред влизат текстове, които определят критериите за  лични стопанства, както и условията, които те трябва да спазват. „В личните стопанства могат да се отглеждат продуктивни животни за лични нужди, с цел добив на суровини и храни за лична употреба. За тях не се прилагат разпоредбите за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти”, гласят част от новите текстове. Те уточняват, че лични  стопанства са тези, в които се отглеждат до: 3 броя едри преживни животни и приплодите им до 1 г.; 10 дребни преживни животни и приплодите им до 6 м.; 5 прасета за угояване; 3 бр. еднокопитни животни и приплодите им до 1 г.; 10 бр. зайци с приплодите; 100 бр. възрастни птици; 150 бройлери или подрастващи птици от други видове.

„За всички останали животновъдни обекти, в които освен за лично ползване, стопаните могат да отглеждат селскостопански животни и птици и с търговска цел, е задължителна регистрация по Закона за ветеринарномедицинската дейност, както и спазването на условията за ветеринарномедицинските изисквания”, гласят още текстове.

В предложенията за промяна са заложени и такива за  торовия отпадък и недопускане на замърсяване на околната среда. Въвеждат се отговорности на кметовете и наместниците на населени места за недопускане на ползването на общински мери и места за водопой  от животни, които не са идентифицирани и не са обхванати от програми за профилактика и други. Кметовете по места се задължават да не позволяват свободно движение и без придружител на животни в и извън населените места. Трябва да определят маршрути на движение на животните от сборни стада по улиците.

Пълният текст на предлаганите промени и този на мотивите са публикувани на интернет страницата на Общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама