Почистиха семейната гробница на ген. Атанас Добрев в Шумен

18:01, 10 авг 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военни са почистили от растителност района около семейната гробница в Шумен на един от героите на битката при Тутракан от 1916 година ген. Атанас Добрев. Това съобщи за Topnovini.bg военният историк полк. Мишо Йорданов.

Мястото се намира в гробищния парк на Шумен по тази причина то няма статут на военен паметник. Така дълги години гробът на ген. Атанас Добрев тъне в забрава.

По повод 100 години от Тутраканската епопея военните от шуменския гарнизон са облагородили района на мястото, където почива славният български военен.

Ген. Атанас Добрев е предвождал ІV Преславска пехотна дивизия по време на битката за Тутракан. Висшият военен е бил един от архитектите на плана за щурмуването, на считаната тогава за непревземаема, Тутраканска крепост. Ген. Добрев е и един от военните, ръководили основните бойни действия. Така под негово командване на 5 и 6 септември само за 36 часа българските войски превземат непристъпното укрепление.

Нашите дивизии сломяват съпротивата на 40 хилядния румънски гарнизон разположен в крепостта. Битката е една от малкото в Първата световна война, при която военни крепости се превземат в открит бой.

На военните паметници в Шумен обаче липсва името на ген. Атанас Добрев. Героят от битката при Тутракан преживява Втората световна война и почива през 1947 година.

Друг шуменски генерал е един от героите на епопеята при Добрич. Това е ген. Тодор Кантарджиев. Той командва ІІ бригада на ІV Преславска дивизия.

При защитата на добруджанското черноморско крайбрежие един от първите командири на подводни лодки е шуменецът Никола Тодоров. Той става първи командир на единствената у нас за времето си подводница “Подводник 18”, която предотвратява приближаването на вражески кораби и обстрела на Балчик.

Паметта на смелите български войни ще бъде почетена с тържества по повод 100 години от славната Тутраканска епопея и битките за Добруджа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама