Получаваме 30 милиона евро за далекопровод между Добруджа и Бургас

21:56, 10 авг 16 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
29.9 милиона евро за строителството на нов 140-километров далекопровод между Добруджа и Бургас ни отпуска Европейската комисия. Това съобщи представителството на ЕК в София.

Целта на съоръжението ще бъде да пренася електричество, произведено от вятъра и слънцето.

Далекопроводът е от така наречените „проекти от общностен интерес” и е част от групата проекти от „Черноморския коридор”. Те включват три електрически далекопроводни линии, които ще увеличат възможностите за пренос на електричество по протежение на румънското и българското крайбрежие, както и между останалата част от Европа и Турция, уточняват от представителството на ЕК у нас.

От мисията посочват, че подкрепата от ЕС за България ще допринесе за повишаване на сигурността на доставките на електричество и ще интегрира на пазара мощностите за производство на ток от възобновяеми енергоизточници. Друг положителен ефект се очаквал от увеличаването на възможностите за бъдеща търговия с ток.

 

Подкрепата от ЕС за новия български далекопровод покрива 50% от необходимото финансиране. Той ще бъде построен от българския системен оператор "Електроенергиен системен оператор" ЕАД и се очаква да бъде въведен в експлоатация до 2022 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама