Омуртаг влиза в процедура за финансово оздравяване

06:46, 11 авг 16 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омуртаг започна процедура за финансово оздравяване, след като през миналия месец от Министерство на финансите обявиха, че местната община заедно с още 35 общини от страната имат сериозни финансови затруднения и кметовете им трябва да стартират процедура за финансово оздравяване. Закъсалите местни власти могат да се надяват на временен безлихвен заем от държавата, но само ако имат план как да излязат от кризата, да повишат приходите си и да намалят разходите.  

Колко сериозни са паричните проблеми на местната власт в Омуртаг стана ясно още в началото на годината, когато се приемаше бюджета на общината.

Тогава  кметът инж. Ешреф Ешрефов обяви, че от 2015 има наследени 1,6 милиона лева просрочени задължения и банкови кредити са близо 400 хиляди лева. Към тези дългове се добавиха нови над половин милион лева, които бяха поискани за принудително събиране от Управляващия орган по Оперативна програма „Околна среда". Общо сметките показаха, че Омуртаг влиза в годината с минус 2,5 милиона лева. Прогнозите на градоначалника бяха за трудна финансова година с „Бюджет на икономиите", в която ще се харчи само за най-необходимото.

При дебатите в общинския съвет местните финансисти представиха макрорамката на местната хазна, като много сходна с тази от 2015-година и дори внесоха успокоение, че предстои година през която бюджета ще разполага със същата сума, а финансовия натиск за изпълнение на европроекти ще е много по-слаб, т.е. не предстоят големи харчове. Точно плащанията по европроектите се оказали сериозна тежест за общинския бюджет и го вкарали в настоящата година на минус.

На минус

С тези финансови показатели Омуртаг влезе в списъка на Финансовото министерство сред общините в страната, които имат най-сериозни затруднения. Там бяха още Кресна, Симитли, Струмяни, Лясковец, Видин, Димово, Борован, Мизия, Кирково, Кърджали, Дупница, Рила, Сапарева баня, Ловеч, Тетевен, Георги Дамяново, Батак, Белово, Велинград, Септември, Перник, Карлово, Сливен, Баните, Девин, Доспат, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян, Чепеларе, Костенец, Опан, Минерални Бани и Стамболово.

Общините с финансови затруднения бяха определени по няколко критерия на база на разпоредбите на Закона за публичните финанси. Техните годишните плащания по общинския дълг са над 15% от средния размер на постъпленията за последните 3 години, наличните към края на годината задължения за разходи са над 15% от средния размер на разходите за последните 4 години, поетите ангажименти за разходи са над 50% от средния размер на разходите за последните 4 години, просрочени задължения надвишават 5% от разходите за последната година, имат дефицит през всяка от последните 3 години, събираемостта на данъците за имотите и колите е под средната за страната.

Макар, че не е сред общините които са на ръба на фалит и покриват почти всички тези показатели, в анализа на Финансовото министерство Омуртаг се оказа с повече от допустимите просрочени задължения и недобра събираемост на данъците. Цифрите сочат, че наличните към края на годината задължения за разходи по бюджета на общината са 16,8 % от средногодишния размер на отчетените разходи за последните 4 години, което е с близо 2 процента над границата на допустимост. Просрочените задължения се оказаха два пъти над приемливото, а местната хазна не успява да събира достатъчно от собствените си приходи от данъци.

Оздравителен план

За общини с финансови затруднения държавата предложи да временни безлихвени заеми, но с условието местните власти да започнат  процедура за финансово оздравяване с цел постигане на финансова устойчивост и стабилност на общинските финанси. На сесията си през месец юни Общинския съвет в Омуртаг възложи на кмета да изготви едногодишен план за стабилизиране на Общината.

"Макар и неразписан, Община Омуртаг изпълнява план за финансово оздравяване още от края на 2015 г. В резултат на предприетите мерки, много от които вече дават резултат, към 30.06.2016г. задълженията към доставчици са редуцирани с близо 50%. Оптимизирани са разходите за вода, горива и ел. енергия, телекомуникационни услуги и други външни услуги." заявява кмета инж. Ешреф Ешрефов.

Прогнозите му са след прилагане на оздравителни мерки да се оптимизират и ограничат текущите разходи и да се повиши събираемостта на местните приходи, да се постигне  по-добро управление на публичните ресурси на местно ниво, да се повиши контрола и прозрачността.

Под наблюдение през тази и следващата година ще са определените от държавата ключови показатели, които гарантират, че бюджетът на общината е балансиран и да покажат къде са проблемите в приходната или разходната част.

Затягане на коланите

Планът за оздравяване на Община Омуртаг включва мерки в няколко ключови направления като повишаване на събираемостта на местните приходи, оптимизиране на разходите, в това число реформи в структурата и числеността на администрацията.

Администрация планира да събере дълговете си и по доброволен път и принудително, както и да затегне контрола върху изпълнителите които наема. За да спазва стриктно бюджетната дисциплина местната власт се готви да ограничи дофинансирането на делегираните държавни дейности за сметка на други приоритетни местни дейности.

Колите на Общината ще се ползват по-рядко, телефонните разговори ще се намалят, ще се пести от парно и електрическо отопление в административните сгради, а с цел икономии от ток в училища и детски градини ще се слага енергоспестяващо осветление. Най-вероятно ще паднат голяма част от представителните разходи и разходи за провеждане на мероприятия включени в културния календар, както и парите за командировки. Там където е възможно, като например при организирането на различни събития ще се разчита на спонсори, така че да не се вадят пари от местната хазна.  

По отношение на оптимизиране на числеността на персонала на общинска издръжка, затягането на дисциплината ще се усети най-вече в детските градини. За да спестят от заплати без това да доведе до липса на хора от Общината планират да използват програмите за заетост, за които плаща държавата.

Според експерти в тази ситуация все по-рядко ще се вижда строителство и ремонт на улици, освен ако за тях не е осигурено държавно или европейско финансиране. Спорта и културата най-вероятно ще усетят кризата най-много, както и малките населени места в района. Под много голям въпрос са мащабни инфраструктурни проекти, особено ако за тя се изисква местната власт да осигурява собствен принос.

Планът е тези мерки да продължат през настоящата и цялата следваща година, което време според общинската администрация е достатъчно, за да се преодолеят финансовите затруднения и да се стабилизира местната власт.

Под лупа

Вземайки временен безлихвен заем от държавата Община Омуртаг на всеки три месеца ще бъде проследявана за изпълнение на планираните икономии. Ако се справи добре и покаже трайно намаляване на разходите и повишаване на приходите, местната власт може да се надява на допълнителна субсидия, но ако няма напредък може да се лиши от държавната помощ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама