ДПП „Русенски Лом” посрещна три лешояда

11:08, 11 авг 16 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДПП „Русенски Лом“ посрещна три млади лешояда, които ще бъдат пуснати в природата. Елоди е излюпена в зоопарка в Париж, Регина и Ломец идват от зоопарка във Виена. Имаше очакване, че и трите птици са женски, но резултатите от кръвните проби показаха, че смятаната първоначално за Ломеа птица е всъщност мъжка и получи името Лом/ Ломец, съобщават от ДПП "Русенски Лом".

В млада възраст, полът на лешоядите може да се определи най- сигурно с генетични изследвания, тъй като другите белези не са категорични.

Птиците са транспортирани до ПП „Русенски Лом“ от трима специалисти от зоопарка в Прага и са осигурени в рамките на програмата за размножаване на редки видове (ЕЕP) на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите (EAZA), със съдействието на Фондацията за опазване на лешоядите (VCF).

Преди да бъдат освободени, птиците ще се адаптират в специалната клетка поставена в скалите. ДПП „Русенски Лом“ със своя Природозащитен комплекс край с. Нисово е създала условия, за да може това да се случи. Грижата за редки видове и връщането им в природата е една от основните дейности на Природозащитен комплекс „Ломовете“.

Досега той беше домакин на обучения и семинари, но и на дейности по опазването на видове като лалугер и бухал. Лешоядът е най- редкият вид, за който се грижат природозащитниците чрез мониторинг и редовно подхранване на площадката в непосредствена близост до комплекса.

Надеждите за трите малки лешоядчета са, че те ще направят добър контакт с местната двойка и нейното малко и заедно ще намерят безопасен път, за да отлетят на юг през септември. За да се следи развитието им, всяка от птиците беше опръстенена и и беше поставен сателитен предавател.

За това са се погрижили представителите на Българско дружество за защита на птиците, подкрепени по програма LIFE+ „Помощ за египетския лешояд“. При успех на тази дейност, опитите за интродуциране в естествена среда на изкуствено отгледани лешояди ще продължат.

Египетският лешояд е най- бързо изчезващата птица в света. Районът на Природен парк „Русенски Лом“ е най-северната точка в Европа, до която тя достига. От стабилната популация тук в миналото, днес имаме едва една двойка, съобщават още от ДПП "Русенски Лом".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама