Стоян Саров: Човешката небрежност е основна причина за възникването на горски пожари

12:18, 11 авг 16 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стоян Саров - началник на отдела по опазване и защита на горите към СИДП ДП Шумен:

- Горските пожари у нас зачестиха в разгара на лятото. Как Североизточно държавно предприятие противодейства на пожарите?

- Разполагаме с необходимото техническо оборудване и сме създали добра организация, за да посрещнем предизвикателствата бързо и адекватно. Благодарение на своевременната реакция на специализираните екипи за гасене на пожари са предотвратени редица инциденти.

Регистрираните от началото на годината пожари в териториалния обхват на Североизточно държавно предприятие са 22. Девет от тях са във Варненско. 4 са инцидентите на територията на ДГС „Суворово”, по два пожара са станали в границите на ДЛС „Шерба”, ДГС „Цонево” и ДЛС „Балчик”, а по един – в ДГС „Генерал Тошево”, ДГС „Провадия” и ДГС „Шумен”. Засегнатата от огъня площ е общо 1144 дка, на 165 дка от които са нанесени щети вследствие на върхов пожар. 128 дка от тази площ са в обхвата на ДГС „Варна”, а 35 – в ДГС „Суворово”

Водим регистър с детайлна информация за всеки конкретен случай. Въз основа на това правим съответните анализи и планираме необходимите лесовъдни мероприятия в пострадалите от огъня гори. 558 дка от площите, засегнати през тази година от горски пожари, са били с широколистна дървесна растителност, а 385 – с иглолистна. На останалите 201 дка са горели треви и горска постилка от мъртви органични остатъци. Още догодина засегнатите от пожари зони ще бъдат подготвени за залесяване с подходящи дървесни видове.

Данните сочат, че при инцидентите са пострадали общо 908 дка държавни горски територии, 159 дка частни и 56 дка общински гори. 21 дка от засегнатите горски площи са собственост на различни организации.

Важно е да отбележа, че нито един от тези 22 пожара не е тръгнал от гората. Всички са възниквали в съседство на горските територии. В сухо и горещо време, особено при силен вятър, дори най-малката искра може лесно да причини пожар, който бързо да се разпространи.

- Кой е най-мащабният пожар от началото на годината в региона?

- Безспорно пожарът, който само преди няколко дни обхвана района край село Генерал Кантарджиево, е един от най-тежките огнени инциденти през тази година в териториалния обхват на СИДП. Дано да е и последният! Пламъците обхванаха 349 дка гори и само с адекватните и своевременни съвместни усилия на служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението” и на специализираните екипи на горските стопанства успяхме да локализираме стихията и да предотвратим по-големи поражения.

Длъжен съм да изкажа благодарност и на всички доброволци, които ни се притекоха на помощ. Тяхната съпричастност ни дава увереност, че не сме сами в грижата за опазването на горите. Разчитаме на бдителните граждани да сигнализират на телефон 112 при възникнали опасни ситуации. Това е от решаващо значение за бързата реакция при инциденти.

- В какво се изразява техническата обезпеченост на Североизточно държавно предприятие за борба с горските пожари?

- Предприятието разполага с 5 специализирани високопроходими автомобила за патрулиране и първоначална атака на горските пожари, но при необходимост в борбата с огъня могат да бъдат включени и допълнителни превозни средства, които също са оборудвани.  В началото на юли бяха закупени за всички 13 горски и 5 ловни стопанства в състава на СИДП общо 100 гръбни 25-литрови пръскачки. Новото оборудване вече е на разположение на специализираните екипи за гасене на пожари. Противопожарните депа са изцяло в съответствие с нормативните правила. Същевременно планираме в две от стопанствата да експериментираме специална течност за гасене на пожари. Целта ни е да постигнем максимална ефективност при борбата с огъня и да намалим риска от неговото възобновяване.

Съставили сме графици за дежурства на служителите в териториалните поделения, включително и през почивните и празничните дни.

На практика сме в пълна готовност, но и гражданите трябва да спазват правилата за безопасност. За тази цел сме провели редица информационни кампании. Те са част от превантивните мероприятия, чрез които през последните години отчитаме намаляване на пожарите и засегнатата от тях площ. Периодично обновяваме информационните табели, извършваме инструктаж на ползвателите и собствениците на земеделски територии за обезопасяването на горите чрез разораване и поддържане на противопожарните ивици.

Тази година са изградени 394 км минерализовани ивици. Мероприятията са изпълнени още преди активния пожароопасен сезон.

- Човешката небрежност ли е основна причина за горските пожари?

- Да, статистиката е категорична, че над 97% от възникналите пожари са предизвикани от човешки действия. Стряскащата цифра се дължи на случаи като изхвърлена от кола неизгасена цигара, запалени стърнища, невнимателно боравене с огън и пр. Знаете, че по принцип иглолистните гори крият сравнително повече опасности в сравнение с широколистните, които са характерни за нашия регион. Нямаме право обаче да подценяваме опасността и именно факторът „Човешка небрежност” е една от основните причини за това.

Статистиката е красноречива! В обхвата на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в 4 области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен, през миналата година са станали 26 горски пожара. 16 от тях са причинени от човешка небрежност. В резултат от човешка небрежност са възникнали и 19 от регистрираните 22 пожара в рамките на тази година. Причините за останалите 3 случая са неизвестни.

- Лятото ли остава сезонът на пожарите в горите?

- Високите температури, характерни за летните месеци по нашите географски ширини, в съчетание с по-силен вятър лесно могат да предизвикат пожар при наличието на сухи треви и безотговорно изхвърлени отпадъци, които привличат слънцето. Статистиката ни обаче сочи и друга тенденция - 5 от пожарите през миналата година са отчетени през ноември, а 3 – през декември. Въпреки действащата забрана и системното санкциониране на нарушителите, всички случаи, регистрирани през есенно-зимния период, всъщност са резултат от умишлени запалвания на изоставени площи, пасища, мери и терени със сухи треви.

Напомням, че паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии, е забранено. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

По силата на Наказателния кодекс нарушенията на наредбите за пожарна и аварийна безопасност, които водят до възникването на пожар, се считат за престъпление. В този случай наказанията могат да стигнат до 8 години затвор за пожар в гората и до 10 години за огнен инцидент, причинил щети в защитени територии.

- Какви препоръки ще отправите към хората, които обичат да се разхождат или да си организират излети в гората?

- Предвид засушаването и ветровете, нека не палят огън в гората. Точно в момента бих посъветвал хората да не го правят дори на регламентираните за целта места. Нека внимават къде изхвърлят фасове, опаковки или друг вид отпадъци. Раницата е нашето кошче в гората. Замърсяването е сериозна предпоставка и за възникването на пожари.

За съжаление, независимо от забраната паленето на стърнища продължава, а то крие сериозни опасности. Нека хората не забравят, че и най-малката грешка, и най-малкото подценяване на ситуацията биха могли да доведат до пожар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама