Вкарват библиотеките в Закона за културното наследство

12:37, 11 авг 16 / Култура 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложения за законодателни промени в подкрепа на библиотечното дело бяха обсъдени на среща на народните представители от ПП ГЕРБ Нели Петрова и Даниела Панайотова с екипа на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна. В дискусията се включи и общинският съветник от групата на ГЕРБ в местния парламент Калина Пеева. Депутатите се ангажираха още в началото на новия политически сезон да запознаят с поставените въпроси членовете на парламентарната комисия по културата и медиите.

Промените, които предлага Българската библиотечно-информационна асоциация, се отнасят до 4 закона, стана ясно в рамките на срещата. „Библиотеките не са упоменати в сега действащия Закон за културното наследство, а притежават значително по обем и важност книжовно и архивно-документално наследство. В техните фондове се съхраняват изключително ценни ръкописи, старопечатни книги и пр. За идентификация на книжовните културни ценности най-подходящото място е Националната библиотека, тъй като в нея работят и специалистите в тази област”, обясни директолът на библиотеката Емилия Милкова и допълни, че е необходимо да се разработи национална концепция за дигитализация на книжовното наследство. С предложения за промени в Закона за обществените библиотеки тя повдигна и редица въпроси, свързани с образователните изисквания и професионалната квалификация на работещите в тази сфера.

“Читалищните библиотеки са най-многобройните обществени библиотеки в страната, но тяхната функция невинаги се приема с нужната отговорност от читалищните настоятелства”, сочат анализите на Българската библиотечно-информационна асоциация. Затова тя предлага с промени в Закона за народните читалища да се регламентира по-ясно статутът на читалищните библиотеки.

На срещата бяха обсъдени и необходимите изменения в Закона за авторското право и сродните му права. „Казусът с електронните книги не е решен в общоевропейски аспект. Темата бе широко коментирана и на конференцията в Европейския парламент в Брюксел, която в качеството си на посланик на библиотеките организира евродепутатът Емил Радев”, припомни д-р Емилия Милкова. Тя сподели, че в Американската читалня на варненската библиотека се предоставя възможност за ползването на електронни книги, но те не могат да бъдат заемани. „Издателите се притесняват, че мултиплицирането на електронните книги ще доведе до нарушаване на авторските права”, поясни директорът на РБ „Пенчо Славейков”-Варна. В отговор на въпросите на народните представители относно утвърдената практика в други държави, Милкова сподели опита на Гьоте институт, чиито читатели получават само временен достъп до книгите, които са си изтеглили.

Във варненската библиотека депутатите разгледаха внедрените нововъведения, които облекчават книгозаемането и дигитализацията на периодични издания и архивни материали. Обсъдена бе и активната работа на библиотеката по европейски програми, както и възможността проектите да обхванат повече ученици.

Депутатите Нели Петрова и Даниела Панайотова поздравиха своите домакини за професионализма и креативността, като оцениха високо визията и подхода за строителството на първата у нас от 30 години насам нова библиотека. „Ще бъдете перфектните стопани на новата сграда, за изграждането на която община Варна усилено работи”, коментира и Калина Пеева. Емилия Милкова на свой ред изтъкна възможностите, които бъдещото здание ще предложи за съхранение на библиотечния фонд, който в момента разполага с 868 461 документа, за развитие и модернизиране на услугите, както и за откриване на нови перспективи пред образованието и културата в морската столица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама