Лекарите от Алепо поискаха помощ от Обама

12:48, 11 авг 16 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекарите от Алепо призоваха президента на САЩ Барак Обама за помощ, съобщават световните агенции. Медиците от обсадения сирийски град помолиха държавния глава да се намеси, за да спре бомбардировките в населеното място.

Под контрола на различни ислямистки и умерени бунтовнически групировки са северните и източите квартали на Алепо, където са останали едва 35 лекари. В откритото си писмо до Белия дом част от тях настойчиво молят Обама да докаже, „че е приятел на Сирия". Медиците описват отчайващото положение, в което ще изпадне мирното население, ако режимът предприеме нова обсада. "Без да има постоянно отворен път за снабдяване, скоро пак ще бъдем обсадени от сили на режима, гладът ще се разрасне и болничните консумативи ще се изчерпят съвсем", предупреждават те.

Подписалите това послание педиатри, хирурзи и други специалисти заклеймяват поведението на САЩ, които "не предприемат никакво усилие, за да се вдигне обсадата, или да използват влиянието си, за да насърчат (воюващите) страни да защитават цивилните".

"Нямаме нужда нито от сълзи, нито от симпатии, нито от молитви дори. Само докажете, че сте приятели на сирийците", пишат лекарите. Според тях едно от болничните заведения е атакувано на всеки 17 часа и медиците трябва да се изправят пред невъзможни решения - като например да оставят деца да умират заради недостиг на банки с кръвна плазма, медицински консумативи и скенери.

Според Световната здравна организация Сирия е най-опасното място за медицинския персонал, след като през 2015 г. в страната имаше 135 нападения срещу здравни заведения и техните служители, припомня АФП.

Същевременно Русия обяви всекидневни тричасови прекъсвания на въздушните удари, за да могат да бъдат извършвани хуманитарни доставки за бедстващото население.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама