МВР: Бююк е опасен за националната ни сигурност

13:16, 11 авг 16 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От МВР категорично заявяват, че няма договорка с Турция за връщането на Абдуллах Бююк, нито за да не бъдат пускани бежанци към България, нито пък, за да бъде върнат у нас Ферук Бекташ, обвинен за смъртта на двама мотористи. Това стана ясно на дадения днес брифинг от вътрешното министерство.

От там твърдят, че разполагат с данни, от които става ясно, че турският бизнесмен е опасен за българската национална сигурност. Информацията е постъпила по линия на обмен с Интерпол. 

„По отношение на лицето сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари. Последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни”, заяви на брифинга заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Изтичане на законно определения срок, в който Абдуллах Бююк е можело да пребивава на територията на страната и невалидни документи - това е причината, поради която Дирекция "Миграция" в МВР предприема принудителната административна мярка спрямо бизнесмена, а именно принудително отвеждане до границата. 

"Поводът за издаване на заповедта за принудително отвеждане до границата са постъпили данни в Дирекция "Миграция", че лицето Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт и постъпило писмо от администрацията на президента, че на него е отказан статут на убежище. Лицето, от извършените проверки, които сме направили служебно от Дирекция "Миграция", включително Държавна агенция за бежанците, се установи, че към момента на издаване на заповедта пребивава без разрешение, доста е надвишил, не е направил никакви постъпки за узаконяване на пребиваването си и не се намира в процедура за предоставяне на международна закрила, каквито права той има и може да го направи в Държавна агенция за бежанците", директорът на Дирекция "Миграция" старши комисар Николай Николов.

Заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Абаджиев разясни случилите се вчера, 10 август, действия по изгонването на турския бизнесмен. 

"Вчера при рутинно спиране в района на столичния квартал "Младост" колеги от Столичната дирекция на вътрешните работи са спрели въпросното лице, което е било без валиден документ за движение в страната. След което е стартирала процедурата по неговото принудително отвеждане в координация с Дирекция "Миграция".

Припомняме, че Абдуллах Бююк влиза на територията на България през февруари 2016 тази година. Чрез една проверка в Интерпол България установява, че документите му са невалидни, т.е. паспортът му е или изгубен, или невалиден. Паралелно с това постъпва искане от Турция, отново чрез Интерпол, този човек да бъде предаден на турските власти, тъй като е обвинен за съучастие в тероризъм и в пране на пари.

Междувременно той е подал молба в Агенцията за бежанците за получаване на статут, но веднага след като съдът е преценил, че няма да го екстрадират, той оттегля молбата си и от април не е предприел никакви мерки, за да узакони престоя си в България. 

Той получава и отказ от Комисията към президента за получаване на политическо убежище и в крайна сметка на 9 август Дирекция "Миграция" решава да го изведе принудително до границата.

Заповедта за принудителното му отвеждане до границата е с непосредствено изпълнение, тоест тя трябва да се приведе веднага в действие. Абдуллах Бююк има възможност да я обжалва, но това не спира изпълнението на заповедта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама