Кметът на Търговище гостува на празник за развитие на туризма в Драгановец

15:15, 11 авг 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и заместникът му Емине Якубова днес взеха участие в празник в село Драгановец, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Тържеството беше организирано от местното читалище, с цел  развитие на туризма в района. Гости бяха читалищните секретари от общината, представители на неправителствения сектор и работещи в културни институти.

Археологът Ангел Конаклиев запозна присъстващите с историята на петкорабната базилика край Драгановец, която е паметник на културата от местно значение. Тя е построена в края на 4 век върху тракийско светилище. В района е едно от най-големите находища на тракийски оброчни плочи, каза Конаклиев и уточни, че са намерени над 100. Встрани от базиликата е имало две крепости и жилища. Археологът припомни, че с цел развитие на туризма, по линия на програма ФАР преди години, беше ремонтиран и пътят, който дава възможност на туристите за улеснен достъп.

Непосредствено до обекта наскоро са изградени чешма и заслон. Те са издигнати от наша сънародничка, живееща в Германия, разказа секретарят на читалището в Драгановец Фатме Ахмедова. С лични средства Ахмедова организирала почистването на базиликата от избуялите храсти, за да отвори достъп за посетителите.

За гостите на Драгановец местното читалище организира и демонстрация на приготвянето на традиционни гюзлеми. Тестените закуски бяха разточени и печени на сач пред гостите.

Жителите на Драгановец поискаха съдействие от общинското ръководство за популяризиране на туристическите възможности на селото, осигуряването на контейнер за смет за района на базиликата и други. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама