Варненец осъди общината заради контузия на заледен тротоар

16:05, 11 авг 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обезщетение в размер на 1000 лева трябва да заплати Община Варна на гражданин, счупил ръка заради заледен тротоар в началото на януари тази година. Това става ясно от решение на Варненския районен съд от 4 август, съобщи Moreto.net.

Варненецът получил нараняването си на 6 януари. Той излязъл от дома си, за да напазарува. Паркирал близо до училище и тръгнал по тротоара, който не бил почистен от натрупаната снежна покривка. Въпреки че се движел внимателно заради заледените участъци, се подхлъзнал и паднал. В резултата на падането счупил лявата си ръка. Престоял в гипс около месец. Сумата, за която настоява при завеждането на делото, е в размер на 5000 лева.

Община Варна като ответник оспорва иска като неоснователен и моли за отхвърлянето му. Твърди, че липсват доказателства, че тротоарът е бил непочистен, както и че мястото, където е паднал ищецът, е общински път. Оспорва наличието на причинно-следствена връзка между бездействието на Община Варна и документираните травматични увреждания на ищеца.

В крайна сметка съдът намира за доказано от показанията на разпитаните по делото свидетели, че ищецът е претърпял инцидент, като се е подхлъзнал на заледен участък. След анализ на редица разпоредби съдът заключва, че поддръжката на конкретния път, в това число и за ремонтиране, обезопасяване и поддържане на тротоара е грижа на Община Варна. Така искът е намерен за доказан по основание. Определеното обезщетение обаче е в размер на 1000 лева, а не в пълния предявен иск от 5000 лева.

Двете страни са осъдени да платят разноски по делото. Цялото решение подлежи на обжалване пред Варненския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама