Вицепрезидентът не намерила основание да даде убежище на Бююк

18:16, 11 авг 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала преди 2 седмици убежище на Абдуллах Бююк, т.к. нямало законови основания да бъде предоставена закрила на турския бизнесмен. С указ на президента Росен Плевнелиев упълномощен да предоставя убежище е именно вицепрезидентът Попова. Това става ясно от "Капитал", след запитването им до администрацията на президенството.

"Предателят" на Ердоган е подал молбата си за защита на 24 февруари тази година. В нея той е посочил, че в Турция се чувства политически неудобен и преследван.

В крайна сметка обаче Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента при изпълнение на възложеното й правомощие, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено, тъй като не са били налице основанията за това. От президентството отговарят, че е поискано и становището на ДАНС. 

По конституция президентът предоставя само една от трите форми на закрила, а останалите две ( международна закрила и временна закрила) са в правомощията на Държавната агенция за бежанците.

Комисията за предоставяне на убежище се ръководи от Лиляна Стойкова-Пройчева. Тя отказала да коментира казуса пред "Капитал" с обяснението, че е в отпуск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама