Ердоган ни даде за пример на САЩ и поиска да му дадат Гюлен

18:39, 11 авг 16 / Политика 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Ердоган даде България като пример за държава, която е отговорила на турските искания и е предала издирван заради опита за преврат в страната, съобщава онлайн изданието „Хаберлер”, предаде bTV.

„Днес (вчера-б.р.) в България беше заловен още един техен (на организацията на Гюлен, наричана ФЕТО в южната ни съседка - б.р.) финансист. Искането му за убежище бе отхвърлено и той беше предаден на Турция. Ние издирваме, преследваме. Рано или късно САЩ ще трябва да изберат – или Турция или ФЕТО", заяви държавният глава на Турция.

Въпреки че не посочи по име кой е предаденият от България гражданин, най-вероятно става дума за бизнесмена Абдуллах Бююк. От десетина дни външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу говори, че у нас има “предател“ свързан с организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен и той ще бъде предаден на турските власти. В Турция Бююк е обвинен за съучастие в тероризъм и в пране на пари, както и за спонсор на ФЕТО.

На специална пресконференция преди няколко часа пък МВР обявиха, че са предали Бююк на Турция. От там твърдят, че разполагат с данни, от които става ясно, че турският бизнесмен е опасен за българската национална сигурност. Информацията е постъпила по линия на обмен с Интерпол. Впоследствие той е бил заловен при рутинна проверка. Тя показала, че документите му са нередовни. Това става в същия ден, когато турският външен министър уверява, че екстрадицията на Бююк е "в процес на подготовка".

Въпреки че преди време Софийският апелативен съд отказа да екстрадира бизнесмена обратно в родината му поради опасност от политическа репресия, той все пак е предаден на турските власти.

Решението на МВР предизвика вълна от обществено недоволство в социалните мрежи, както и от омбудсмана на България Мая Манолова, която не е била уведомена за предаването, както и нито една правозащитна организация, както е по закон.

От МВР категорично заявяват, че няма договорка с Турция за връщането на Абдуллах Бююк. Много правозащитни организация пък укориха България за предприетото действие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама