БНБ: Банковата система в България е стабилна

19:56, 11 авг 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Банковата система на страната е стабилна, стана ясно от изявление на управителя на БНБ Димитър Радев. Поводът е приключването на прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България. 

 

Днес, 11 август, народната банка прие резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките у нас, обобщени от международната консултантска компания "Делойт".

 

"Основната цел на прегледа бе да се даде задълбочена и независима оценка на банките и банковата система като цяло. Това бе безпрецедентна по своите мащаби инициатива в банковата история на страната, в която под ръководството на БНБ бяха пряко ангажирани над 900 експерти, включително представители на най-реномираните международни одитни компании", посочи Радев.

 

По думите му в събота, 13 август, в 13.00 часа ще бъдат оповестени подробните резултати за цялата банкова система и поотделно за всяка банка. 

"БНБ ще предостави отговор на всеки поставен конкретен въпрос, свързан с тези резултати след тяхното оповестяване", уточни Димитър Радев. 

 

Три са основните заключения на Управителния съвет от прегледа и стрес теста. 

 

- Банковата система на страната е стабилна. Основният показател за финансова устойчивост на банките, измерен като съотношение между базов собствен капитал и рисково претеглени активи, е значително над минималните регулаторни изисквания на системно ниво, а също така и над средните равнища за европейските банки, отчетени при наскоро приключилия европейски стрес тест. Този показател, след корекциите в резултат на прегледа на качеството на активите, възлиза на 18.9% при регулаторен минимум от 4.5%. Стрес тестът показва, че ако актуалните макроикономически прогнози до 2018 г. се материализират, този показател допълнително ще се подобри до 22.2%. В случай на дълбока икономическа криза, която е малко вероятна, този показател би се понижил до 14.4%. За европейските банки данните са значително по-ниски и възлизат съответно на 13.9 и 9.4%. Следователно, капиталовата позиция на нашите банки на системно ниво е стабилна с възможност да абсорбира шокове при неблагоприятни пазарни условия;

 

- Капиталовата адекватност на всяка една банка, след прегледа на качеството на нейните активи, остава над минималните регулаторни изисквания. Разбира се, индивидуалните данни варират спрямо посочените осреднени числа. В зависимост от това са изготвени мерки, които за някои банки предвиждат поддържане на съществуващите капиталови буфери, докато за други са насочени към увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции. Конкретните мерки и срокове са посочени в документите, които ще бъдат публикувани в събота. Изпълнението им започва от понеделник, 15 август 2016 г. Те ще бъдат включени както в плановете на банките за оптимизация на техния капитал и баланси, така и в надзорния процес, осъществяван от БНБ;

 

- Резултатите от прегледа не налагат публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет. Мерките за поддържане и подобряване на капиталовата позиция на отделните банки са основани изцяло на пазарни решения и частни източници.

В заключение Радев посочи, че прегледът на качеството на активите и стрес тестът на банките не са самоцелно действие, а важна част от 18-месечния план за реформи и институционално развитие на БНБ, който той е предоставил при избора му за управител през юли 2015 г. 

 

Други ключови елементи на плана на Радев са същественото подобряване на дейността на банковия надзор и изграждането на институционална рамка за решаване на проблеми в банковия сектор. 

 

Стриктното изпълнение на плана досега помогна за установяването на дисциплина и подобряване на резултатите в сектора. 

 

Постигнатите много високи финансови показатели на банките през първите шест месеца на тази година ги поставят в добра изходна позиция за изпълнение на мерките, набелязани в резултат от прегледа на качеството на активите и стрес теста.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама