"Протестна мрежа" поиска оставката на правителството заради Абдулах Бююк

21:02, 11 авг 16 / Политика 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Протестна мрежа" поиска оставка на правителството заради връщанет на политическия мигрант Абдуллах Бююк в Турция. Това става ясно от декларация на организацията публикувана в социалната мрежа фейсбук.

"Протестна мрежа" е на мнение, че отговорност за този срамен за държавата ни акт носи цялото правителство и най-вече министър-председателят и министърът на вътрешните работи. Не по-малка е отговорността на парламентарно представените партии и особено тези от управляващото мнозинство, които подкрепят авторитарния режим в съседна Турция, и които, мълчаливо или не, са спомогнали да се достигне този нов срам в най-новата ни история", се казва в позицията.

Припомняме, че българският съд отказа да екстрадира Бююк. След това обаче външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заговори, че у нас има “предател“ свързан с организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен и той ще бъде предаден на турските власти. В Турция Бююк е обвинен за съучастие в тероризъм и в пране на пари, както и за спонсор на ФЕТО, организацията на Фетхуллах Гюлен, която според турските власти е организирала неуспешния опит за преврат случил се преди седмици.

На специална пресконференция днес МВР обявиха, че са предали Бююк на Турция. От там твърдят, че разполагат с данни, от които става ясно, че турският бизнесмен е опасен за българската национална сигурност. Информацията е постъпила по линия на обмен с Интерпол. Впоследствие той е бил заловен при рутинна проверка. Тя показала, че документите му са нередовни. Това става в същия ден, когато турският външен министър уверява, че екстрадицията на Бююк е "в процес на подготовка".

По-късно пък президентът на Турция Реджеп Ердоган даде България за пример на САЩ, при екстрадирането на обвинен в опит за преврат. Той поиска американските власти незабавно да екстрадират проповедника Гюлен.

Ето го и пълният текст на декларацията на "Протестна мрежа":

Нарушаването на международно легитимирани човешки права е рубикон за политическата ни действителност. След предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста „Ватерлоо“ в Лондон доживяхме и есктрадиция на политически мигрант от нашата страна, независимо от решенията на компетентните съдебни институции. България депортира човек в Турция, по искане на режима там, режим, който суспендира Европейската Конвенция за Защита Правата на Човека и настоява да върне смъртното наказание, за да се саморазправи с опонентите си.

Действията на българската МВР администрация са в разрез с нормалните представи за върховенство на закона. Протестна мрежа е на мнение, че отговорност за този срамен за държавата ни акт носи цялото правителство и най-вече министър-председателят и министърът на вътрешните работи. Не по-малка е отговорността на парламентарно представените партии и особено тези от управляващото мнозинство, които подкрепят авторитарния режим в съседна Турция, и които, мълчаливо или не, са спомогнали да се достигне този нов срам в най-новата ни история. Протестна мрежа подкрепя всеки порив на свобода срещу авторитарен режим, където и да е по света. Настояваме за пореден път за оставка на цялото правителство, поставило България в унизително и срамно положение. Протестна мрежа, 11 август 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама