ООН ни обвини, че нарушаваме човешките права на мигрантите

21:34, 11 авг 16 / Политика 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният комисар по правата на човека на ООН Зейд Раад ал Хюсеин обвини България в системни нарушения на човешките права чрез криминализиране на действията на мигрантите, предаде "Дневник" позовавайки се на материал в "Ройтерс".

"Политиката на България повдига сериозни опасения за спазването на международното право в страната", гласи официално изявление на Хюсеин. По думите му не е правилно „влиятелни обществени фигури изразяават подкрепа за незаконните "патрули", които "ловят" бежанци на границата между България и Турция".

"Един от най-сериозните проблеми е, че всички хора, които влизат без редовни документи, са задържани, сякаш това е в реда на нещата", пише още в изявлението на комисаря. Изразява се и упрек за това, че задържаните могат да бъдат вкарани в затвора за повече от година, ако се опитат да напуснат в страната, което е в разрез с разпоредбите на международното право.

Говорител на вътрешното министерство на България обяснява пред "Ройтерс", че изявлението на Хюсеин "не показва напълно обективно ситуацията с търсещите убежище в България". Според агенцията за бежанците правилата за даване на статут се определят от българското законодателство.

„Ройтерс“ пишат, че са много малко бежанците, които избират да останат в най-бедната страна на ЕС. Припомняме, че през първите 6 месеца на 2016 г. България е задържала 14 000 мигранти при 21 000 за същия период миналата година. Бежанските ни цетрове пък са пълни едва на 26%.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама