Синодът пак се оплаква от МОН - дискриминирали предмета "Религия"

22:18, 11 авг 16 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Светият Синод разгледа влезлият в сила от 1 август Закон за предучилищното и училищното образование. Духовниците стигнаха до извода, че Министерството на образованието и науката трябва да предвидят отделен стандарт за изучаване на предмет "Религия", тъй като такъв не е предвиден до този момент, стана ясно на заседание на Културно-просветният отдел (КПО) при Синода.

Във връзка с това ръководителят на КПО Ловчански митрополит Гавриил отправи официално писмо, адресирано до г-жа Миглена Кунева - министър на образованието и науката, г-жа Мая Манолова - омбудсман на Р България и г-жа Цецка Цачева - председател на 43-то Народното събрание, поясниха от църковния просветен отдел.

В него се казва, че по този начин, щом този предмет е уточнен само с инструкция, така се дискриминира пред останалите предмети, за които има отделни стандарти. "Също така, отправяме запитване във връзка с чл. 83, ал. 3, 5 и 6 на ЗПУО към кой от двата профила „Хуманитарни науки“ или „Обществени науки“ предметът „Религия” принадлежи и дали той ще бъде включван като един от профилиращите учебни предмети?", пита дядо Гавриил и другите духовници с писмото си.

От Министерството на образованието и науката все още разглеждат въпроса на дядо Гавриил така, че се очаква най-скоро да отговорят на владиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама