Шуменската обсерватория организира наблюдение на падащи звезди

06:05, 12 авг 16 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменци и гостите на града могат да наблюдават звездния дъжд от площадката пред Астрономическата обсерватория на Шуменското плато. В нощта на 12 срещу 13 август е максимумът на метеорния поток Персеиди. Според Международната метеорна организация, тази година пикът на Персеидите е на 12 август, между 16.00 ч. и 18.30 ч. (българско време).

Тъй като този интервал от време е в светлата част на денонощието за България, най-удобният момент за наблюдението на максимума на Персеидите е утре вечер. Тогава Луната ще бъде във фаза след първа четвърт. Осветеността на небето от Луната ще затрудни наблюдаването на по-слабите метеори докато тя залезе в 1 ч. след полунощ.

Специалистите от Шуменската астрономическа обсерватория препоръчват на любителите на звездното небе да излязат на неосветено място и да гледат към най-високата точка (зенит) от небосвода.

 Така ще направи и екипът на Астрономическата обсерватория, който ще се наслади на красивия небесен спектакъл от площадката пред сградата. За желаещите ще се проведе и регулярен нощен прием в обсерваторията след 21 ч.

Метеори се наричат кратковременни проблясвания в небето, предизвикани от навлизането на дребни частици от междупланетното пространство в земната атмосфера със скорост над 30 км/с. Светенето се дължи на изгарянето на тези твърди частици на височини от 100 км до 30 км над земната повърхност.

Освен отделни метеори, видими рядко и в различни области на небето, около Слънцето обикалят метеорни роеве по определени орбити. Те най-често са резултат от разпадането на комети. В определени дни от годината те попадат на пътя на Земята и тогава броят на наблюдаваните метеори в ограничена област от небето рязко нараства – получава се „звезден дъжд“ или метеорен поток.

Всъщност частиците от метеорния рой навлизат в земната атмосфера по приблизително успоредни траектории, но поради ефекта на перспективата тези траектории като че ли се пресичат в една точка на небето, наречена радиант. Името на метеорните потоци идва от съзвездието, в което лежи радиантът им. В случая с Персеидите радиантът се намира близо до една от ярките звезди от съзвездието Персей.

Персеидите са бързи и навлизат в земната атмосфера със скорост до 58 км/с, като сред тях често има и болиди (много ярки метеори). Тази година се очаква да има повишена активност на Персеидите: около 150-160 метеора на час. Подобна активност е наблюдавана за последен път през 2007 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама