Борисов: Ще ни залее вълна от мигранти, ако не се държим добре с Турция (обновена)

08:31, 12 авг 16 / Политика 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влезе в България. Ако Турция бъде обявена за несигурна държава, България ще стане такава, което значи, че всички мигранти задържани в Европа ще бъдат върнати у нас или Гърция. Това каза премиерът Бойко Борисов в коментар за експулсирането на бизнесмена Абдуллах Бююк в Турция.

"Голямата цел е Турция да ни третира по различен начин от всички страни в Европа", заяви премиерът и допълни, че "от България няма къде да се изтичат въпросните мигранти вече, Сърбия и Македония ги затвориха границите си".

"Страшно уязвими сме. Какво означава изказването, че "ще залеем Европа с бежанци", която е заградена отвсякъде с огради. Това значи - "Ще залеем България". Те няма как да стигнат до Австрия, навсякъде е оградено", разказа опасенията си Борисов.

Конкретно за експулсирането на Бююк премиерът заяви, че подкрепя действията на МВР. По думите му страната ни е върнала 25 хил. граждани на Турция от началото на годината и този случай не се различава, тъй като са връщани спрени хора, които нямат документи. По думите му случаят със задържаните в Гърция турски пилоти, участвали в опита за преврат, е по-различен, тъй като те имат документи, а Бююк е нямал.

"Не е случайно изказването на външния министър на Турция", каза още Борисов. Припомняме, че Мевлют Чавушоглу обяви на митинг, че у нас има “предател“ свързан с организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен и той ще бъде предаден на турските власти, а при следващото си подобно изказване в същия ден Бююк беше задържан у нас.

На въпрос "Как давате гаранция, че правата ще бъдат защитавани и върховенство на закона ще има въпреки сложната обстановка?" Борисов заяви, че коментар за върховенството на закона е неуместен. "Възложил съм на министъра ( б.а. вътрешния министър Румяна Бъчварова) да направим проверки, да уволним, да затворим, да напишем наредби, ако е необходимо. В случая няма значение за мен кой стои отсреща. Жизненоважната задача ми е да пазим границата", коментира премиерът.

"Историята показва, че обикновено Османската империя отива до Австрия, там Западът вече ги спира, жертва на това стават Балканите. Аз съм изключително притеснен за това, което може да очаква България. И ние сме задължени, и това е било движещото, когато сме взимали такива решения. С Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения", категоричен беше Бойко Борисов в отговор на въпрос за международната ситуация, в която се намира страната ни и експулсирането на турския бизнесмен Бююк.

Борисов се обърна и към НПО-тата, които нападнаха правителството заради решението за Бююк и им каза, че „една по-голяма дестабилизация в България ще увеличи опасността“.

Борисов отхвърли възможността да се кандидатира за президент

"Не съм готов дори да си мисля, че бих могъл да отида за президент", коментира премиерът Борсов предстоящите избори в сложната геополитическа обстановка. За кандидатурата на "левицата" ген. Румен Радев премиерът заяви, че приема "всеки кандидат за президент, щом се е издигнал и то от цялото ляво за сериозен конкурент на ГЕРБ".

"Толкова ми е далечна тази кампания, че даже мисъл не ми идва за нея, толкова важни неща трябва решим. За съжаление, от президентската институция не могат да се вземат нито едни от решенията, за които говоря. Действително, цялата ми енергия е насочена да се измъкнем от тези капани, заложени 2006 г.  - "Белене" трябва да се случи по някакъв начин", каза още той.

По думите му, ако президентските избори бяха днес щяха да повдигнат въпросите: Кой ще стане премиер и кой ще държи коалицията и "тази сплав от разнородни министри, с това крехко мнозинство, което има в парламента".

На въпрос защо бензинът в България е по-скъп от другите европейски държави, премиерът каза, че Комисията за защита на конкуренцията ще провери каква е ситуацията – „като ги провери да види, примерно, OMV защо в Австрия продава на едни цени, а в България на други“.

На въпрос от зрител: Докога пенсионерите ни ще получават мизерни пенсии? премиерът отговори: "Докато милиарди ще даваме за несъществуващи проекти (б.а. „Белене“), дотогава". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама