Бургаската лекоатлетка Силвия Дънекова е хваната с допинг в Рио, чувства се унизена от скандала

10:25, 12 авг 16 / Спорт 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаската лекоатлетка Силвия Дънекова е хваната с допинг на Олимпиадата в Рио. Тя заяви пред БНТ, че се чувства унизена от този скандал. Според нея става въпрос за хранителни добавки, а не за допинг. Дънекова добави, че причината за случващото се е войната, която самата тя е започнала срещу процедурите на Световната антидопингова агенция WADA.

„Шокът за мен беше невероятно голям. Аз в себе си съм сигурна, че няма как това да се случи. Не съм ненормален човек, да дойда на Олимпиада, да вляза в олимпийското село, да имам и минимални съмнения“, заяви Дънекова.

„Впоследствие се оказва, че шест пъти са ми въртели пробата и са намерили съмнение за метаболитен отпадък на този препарат. Това ми е много хикс и ми е много непонятно. Ако това излезе на урината на американски или друг състезател, никога няма да го изкарат като положителна проба“, подчерта състезателката.

Тя заяви, че не се чувства виновна, а неудобна. Последната половин година е била винаги под проверки. На някои от тях е видяла, че те са диражирани.

„Виждах листче с моето име и часът на моята дисциплина, да не би случайно да ме пропуснат”, каза още Дънекова.

Състезателката в дисциплината 3000 метра с препятствия беше хваната с кръвен допинг. Дънекова е била тествана два пъти за три дни. Първата ѝ проба от 30 юли е отрицателна. Два дни по-късно тя минава нова, внезапна проверка с даване на кръв и урина. На 8 август Международния олимпийски комитет информира състезателката, че при изследването в нейната проба е кръвен допинг. Б-пробата също е положителна. Следва наказание за Дънекова. Според новите правила на Световната антидопингова агенция при първа положителна проба наказанието е 4 години лишаване от състезателни права.

От Министерството на младежта и спорта остро осъждат поведението на лекоатлетката ни. В позицията на министерството се казва: „Недопустимо е по този начин да се руши имиджът на България и да се слага петно върху целия български спорт“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама