И властта вече смята да строи АЕЦ „Белене“

10:35, 12 авг 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Белене трябва да се строи, тя вече не е хипотеза. В противен случай ще имаме много скъпи реактори в някой музей, обяви премиерът Бойко Борисов пред Нова тв. Той се пошегува, че в противен случай реакторите ще отидат в Музея за социалистическо изкуство на Вежди Рашидов.

„Действително цялата ми енергия е насочена да се измъкнем от тези капани, заложени 2006 г. - "Белене" трябва да се случи по някакъв начин", каза още Борисов.

Арбитражният съд в Женева вече обяви, че България ще плаща над 550 млн. евро за стопирането на строителството. От левицата преди месец внесоха в парламента проекторешение за отмяна на спирането на проекта от 2012 г. В началото на този месец Борисов обяви, че има вариант „Белене“ да се реализира като частен проект с участие на държавата.

Премиерът за пореден път акцентира на големите суми, които ще плащаме заради спирането на проекта - 557 млн. евро неустойка плюс 167 хил. евро дневно лихва за забавено плащане. Той допълни, че досега "гьолът" в Белене е глътнал 708 млн. евро.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама