300 лв. годишен данък за таксиметровите превози предлага Община Търговище

11:48, 12 авг 16 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На минимума от 300 лв., предвиден в закона, да бъде годишният размер на данъка върху таксиметровия превоз на пътници в община Търговище. Това ще предложи на Общинския съвет местната администрация, която изготви Проект на Наредба за допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Търговище.

Новият данък върху таксиметровия превоз беше допълнен в Закона за местните данъци и такси през април тази година. Според закона, Общинските съвети трябва да определят годишния размер на данъка за съответната година в граници от 300 лв. до 1000 лв.

Според закона, данъчно задължени лица са превозвачите, притежаващи удостоверение за регистрация, издадено от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници, издадено от кмета на община Търговище по Закона за автомобилните превози. Данъкът е дължим за всеки отделен автомобил, за който е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници. Срокът за определяне на размера на данъка е до 30.09.2016г.

Направената справка, при изготвяне на предложението за определяне на данъка и включването на съответните текстове в Наредбата, установи, че  таксиметровите автомобили, регистрирани на територията на община Търговище, са около 130 броя. Очакваните приходи в общинския бюджет от този данък са около 39 000 лв.

Данъкът върху таксиметровия превоз на пътници в община Търговище ще влезе в сила от 1.01.2017г., след приемане от Общинския съвет.

Проектът на Наредба за допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Търговище и мотивите са  публикувани днес на интернет страницата на Общината. Предложения и становища, относно Проекта на Наредбата, се приемат на e-mail: [email protected] или в Центъра за административно обслужване на Община Търговище на адрес: гр.  Търговище, площад ”Свобода”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама