По-добра реколта и по-висок добив при основните зърнени култури

14:44, 12 авг 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-добра реколта и по-висок добив при основните зърнени култури. Това отчитат експерти на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Малко преди края на жътвената кампания на основните есенни култури са добити 5.261 млн. тона пшеница, 716.6 хил. тона ечемик и 490.9 хил. тона маслодайна рапица.

Прибраните количества пшеница са с 13.8% повече в сравнение със същия период на 2015 г. Още по-голям е ръстът при маслодайната рапица - с 20%. Нарастване, макар и по-слабо, отбелязва и продукцията от ечемик - около 2%. При нея се отчита намаление на обработваните площи, но по-висок среден добив, съобщава "Капитал".

Данните също така показват, че средните изкупни цени на ечемик, пшеница (хлебна и фуражна) и царевица бележи слабо седмично повишение с между 0.4% и 2.6%, докато при слънчогледа няма промяна, а при рапицата се отчита понижение с 0.5%. Сравнението на годишна база показва, че изкупните цени на слънчоглед, пшеница и ечемик се движат с между 5.8% и 15% под нивата от 2015 г. 

Към 4 август продукцията от картофи и домати се увеличава - прибрани са 37.3 хил. тона картофи (35% ръст) и 20.6 хил. тона домати (44.2%). В същото време количествата пипер, дини и пъпеши са по-малко в сравнение със същия период на предишната година. Най-драстичен е спадът при пипера - със 74.6%, като при него се отчита и намаление на средния добив (с 41.8% на годишна база.). При доматите обаче средният добив бележи над два пъти ръст, а при картофите, дините и пъпешите увеличението е по-умерено.

Събраните към 4 август количества кайсии, малини, лавандула, маслодайна роза, праскови и сливи са с между 3% и 89% повече спрямо същия период на предходната година. Продукцията от круши, ябълки и десертни лозя също нараства - тя е с между три и пет пъти над нивата преди година. Обяснението е в по-ранното прибиране на реколтата, като при десертните лозя то е комбинирано и със значително нарастване на средния добив. Между 6 и 24.4% обаче е намалението при продукцията от ягоди, вишни и череши.

Най-чувствително е повишението на средния добив спрямо предходната година при маслодайната роза (с 44.9%) и прасковите (с 32.5%). По-ниски средни добиви се наблюдават при лавандулата, сливите, вишните, черешите и ябълките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама