Отзовали спасителите от Македония заради прогноза за проливни дъждове над София

14:53, 12 авг 16 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два от общо трите екипа, изпратени от Столична община в Скопие, са били отзовани по-рано заради прогнозата за проливни дъждове в София. Това обяви днес столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя връчи на върналите се спасители грамоти за специални заслуги, а именно за бързата помощ, която са оказали на хората в Македония. "За около час те успяха да се организират и да тръгнат", разясни Фандъкова по време на награждаването на десетимата служители на Столична община. 

Когато столичният кмет ги е повикал да тръгнат с техниката за Македония, същите са били на работа и са обезопасявали центъра на София, поясниха самите спасители пред журналисти. 

Само една жена има сред екипа от десетимата спецове по бедствия. Това е Ваня, тя за първи път е участвала в подобна спасителна мисия зад граница. Тя разказа пред Topnovini.bg, че македонците много са се зарадвали на помощта. В първия ден те е трябвало да издирват 12-годишно момиче. Детето е било с дядо си на трактор, когато вълната от стихията ги е обърнала. Възрастнят мъж е бил намерен веднага на няколко метра от обърнатия трактор, но момичето е било завлечено на повече от 2 км, поясниха нашите спасители.

Те допълниха, че през няколкото дни в Скопие им се е наложило да отводняват приземни етажи и мазета и да помагат на възрастни хора да изнесат покъщнината си от домовете. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама