Скъсяват бус лентата по столичния бул. "Александър Малинов"

17:07, 12 авг 16 25 3610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Променят бус лентата по столичния бул. „Александър Малинов“ след множество жалби на жителите на кв. „Младост“ 1. Маркировката ще бъде коригирана до началото на месец септември, преди да започне големият следотпускарски трафик в столицата. Промяната ще бъде съгласувана и с КАТ – София.

Транспортната комисия към Столичния общински съвет реши да се премахне лентата, по която се движи градският транспорт, в участъка по бул. „Ал. Малинов“ от бул. „Цариградско шосе“ до кръстовището с ул. „Анна Ахматова“.

При сегашната маркировка, за да завият надясно за „Младост“ 1, шофьорите трябва да предприемат маневра от средната лента в този участък. С корекцията ще се увеличи пропускливостта на автомобилите почти два пъти. При липсваща бус лента оттам за час преминават почти 5000 автомобила, докато заради маркировката моторните превозни средства са ограничени до около 2400-2600, обясни зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев.

По неговите думи направеният анализ на влиянието на обособените бус ленти по бул. „Александър Малинов“ показва, че се осигурява предимство само на три автобусни линии – 76, 213 и 305. Това са свързващите квартал „Младост“ с центъра на града. В същото време лентата забавя автобуси номер 88 и 84, които идват от ж.к. „Дружба“ и попадат в задръстване.

„Политическото решение е да създаваме препятствия пред общия трафик, за да може да насърчаваме използвнето на градския транспорт“, отсече председателят на транспортната комисия Екатерина Йорданова. Но се съгласи, че бус лентата създава известни затруднения и на автобусни линии, затова подкрепи предложението на Крусев. Другите членове на комисията също го подкрепиха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама