РИОСВ: Няма замърсяване на въздуха над допустимото от пожара на сметището край Шабла

19:04, 12 авг 16 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За задушлива мъгла, която от дни тегне над Шабла, алармираха жители на морския град в социалната мрежа. По думите им, димът се дължи на пожара на сметището край града, избухнал миналия петък.

Topnovini.bg отправи запитване до РИОСВ – Варна във връзка със ситуацията в Шабла. Оттам отговориха, че инспекцията е уведомена от Община Шабла за възникналия пожар с писмо на 11 август, както и от сигнали от физически лица, отнасящи се до същото събитие.

На 11 август е извършена проверка от експерти на РИОСВ - Варна, съвместно с експерт от РЛ при ИАОС. Установено е, че на площ от около 3 дка все още има остатъчни тлеещи огнища, които в момента се ликвидират и са в процес на погасяване.

Извършени са две имисонни  измервания от експерт на РЛ при ИАОС, гр. София, позиционирани до най-близко разположените жилищни сгради с уред ГАЗМЕД ДХ – 4040 за аварийни ситуации. Не са установени стойности на замърсители в атмосферния въздух над пределно допустимите концентрации, посочват още от РИОСВ - Варна.

На община Шабла са дадени две предписания да се извършва запръстяване до преустановяване на горенетои да се информира РИОСВ-Варна след приключване на мероприятията по погасяване на горенето.



Пожарът на депото е възникнал на 5 август. В 18 часа е подаден сигнал на тел. 112. Причината за възникване на пожара е палене на открит огън, на разстояние  на около 300 м източно от депото. Наличието на силен вятър в посока към депото и суха растителност са допринесли за пренасянето на огъня към депото. Горели са храсти, сухи треви и част от депонираните в предходно време отпадъци на обща площ от около 80 дка. Установен е причинителят на пожара -  лице от ромски произход. Предприети са действия за овладяване на пожара. На 6 август е започнало запръстяване, заораване с плуг на огнезащтитни ивици около мястото. Пожарът е овладян в 22.55 часа същият ден. На виновното лице е съставен акт за административно нарушение от община Шабла.

Депото за неопасни отпадъци на гр. Шабла е с прекратена експлоатация. Битовите отпадъци се извозват до претоварна станция „Балчик“, където търпят операция по предварително третиране, а нерециклируемата фракция се предава за обезвреждане на Регионалното депо, в землището на с. Стожер, Община Добричка. За депото има изготвен и представен в ПУДООС – София проект за рекултивация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама