С години държат на работа държавни служебни изпълнители за пенсия

22:38, 12 авг 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавни съдебни изпълнители (ДСИ) работят години, след като са навършили възраст за пенсия, получават по 2-3 нови дела на месец, а вземат 90% от заплатата на районен съдия. Тази картина в Софийския районен съд (СРС) обрисуват председателят му Методи Лалов и ръководителят на ДСИ в съда Мария Колева, съобщава "Правен свят".

Двамата поискаха министърът на правосъдието Екатерина Захариева да пенсионира шестима от съдебните изпълнители към СРС. Оказва се, че някои от тях са продължили да работят не една или две години, след като са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. От писмото на Лалов и Колева става ясно, че в СРС още работят Соня Павлова, която е на 67 години и има 47 години стаж, и Александрина Петрова – на същата възраст и с 39 години стаж. За пенсия са и Бойка Василева (64 г.), Лена Ненкова-Живкова (63 г.), Велислава Гайдажиева (63 г.) и Цветанка Беловска (62 г.). И шестте ДСИ отдавна са покрили изискванията за пенсиониране на жените – 60 години и 10 месеца стаж и 35 години и 2 месеца осигурителен стаж.

Макар те да се водят на подчинение на председателя на районния съд, да прекрати трудовите правоотношения с ДСИ може само министърът на правосъдието. Това обаче не е станало и години, след като е трябвало да бъдат пенсионирани, продължават да получават основно възнаграждение от 1898.10 лв. или 90% от заплатата на районен съдия. Реално сумите са много по-големи заради дългия трудов стаж на държавните изпълнителки, навършили възраст за пенсия.  

Шефът на СРС обяснява, че основният проблем е, че изпълнителната служба е изключително ниско натоварена. Статистиката показва, че работата на ДСИ в Софийския районен съд намалява всяка година. Ако през 2013 г. там са постъпили 1157 нови дела, то през 2015 г. броят им е 935. На фона на тези числа е достатъчно да се припомни, че през същата година само един граждански съдия в СРС е получил 1200 нови дела, т.е. повече от всички на съдебните изпълнители.

По щат ДСИ в СРС са 31, като едната бройка е свободна, а двама души са в продължителен отпуск. Изчисленията показват, че на останалите 28 души се падат по 2-3 нови дела на месец.

"За мен това положение е недопустимо. В едно ненатоварено звено да продължават да работят хора за пенсия. Каквито и да са причините, за да се стигне до тук, трябва да се реагира", заяви пред "Правен свят" Методи Лалов.

По думите му данните ясно показват изключително ниската натовареност и ефективност на държавните съдебни изпълнители. "Това налага спешно да бъде преосмислена или необходимостта от съществуването на държавно съдебно изпълнение, или на държавните съдебни изпълнители да бъдат възложени в спешен порядък допълнителни функции – например делата по глава 37 от ГПК "Заповедно производство", каквито задълбочено мотивирани предложения вече са предоставяни на вниманието на Министерството на правосъдието, Народното събрание и Висшия съдебен съвет", пише Лалов до Захариева и до комисията по натовареността към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Идеята на ДСИ да бъдат възложени заповедните производства не е нова. Самите държавни изпълнители също са настоявали за това. Аргументите в полза на това решение са, че издаването на заповедите за изпълнение не е типична правораздавателна дейност. Заповедта се издава въз основа на документ и без доказателства и се извършва само външна, формална преценка на заявлението, без да се изследва, дали вземането съществува. А държавните съдебни изпълнители са правоспособни юристи и лесно ще се справят с тази дейност и ще разтоварят съдиите, които ще имат повече време за същинската си работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама