Съюзът на съдиите призова да не се заклеймяват магистрати заради съдебните актове

23:43, 12 авг 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В едно демократично общество критиката върху дейността на правосъдните органи и дискусията на съдебни актове не би следвало да се провежда под формата на заклеймяване на отделни съдии и на магистратски съсловия. Особено когато е в резултат на развитие на събитие, изцяло извън контрола на съда, съобщава "Правен свят".

Това заявява Съюзът на съдиите по повод протестите на мотористи пред съдебни сгради в цялата страна. Недоволството на рокерите е заради случая с турския гражданин Фарук Бекташ, който прегази и уби на пътя Бойко и Таня Бойкови и избяга от страната, след като съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд го постави под домашен арест. Последваха и остро критични публикации срещу съдия Николова.

"Причастни сме към болката на близките на жертвите и на пострадалите от пътно-транспортни произшествия. И като граждани, и като съдии, разглеждащи ежедневно дела за такива инциденти, изразяваме и загрижеността си от големия брой произшествия, при които вследствие нарушаването на правилата за движение по пътищата от различни участници в движението се засягат животът и здравето на други водачи, пътници в превозни средства или пешеходци. В този смисъл изразяваме подкрепа към всяка инициатива, която е насочена към повишаване на загрижеността на обществото към "войната на пътя". Неоспоримо е, че една от основните причини за това явление е проявяваната агресия и нетърпимост към останалите", заявяват от ССБ.

Но посочват, че са обезпокоени, че по също такъв агресивен начин се коментира личността и актът на съдия Николова.

Затова от организацията се заемат да разяснят, че не съдът, а МВР, контролира спазването на домашния арест. Законът е възложил на изпълнителната власт и да осигуряването техническите средства за наблюдение, т. нар. електронни гривни, които да гарантират, че тези хора не напускат дома си. Както писа "Правен свят" обаче скоро електронни гривни няма да има, защото обществената поръчка е прекратена и тепърва ще се кандидатства за европейско финансиране. 

След това от Съюза на съдиите се спират на това каква е обичайната практика на съда при мерките за неотклонение на обвиняемите по дела за смърт на пътя. "Обичайно задържането под стража в случаи на причиняване на ПТП по непредпазливост се взема в редки случаи и то, ако от доказателствата по делото е изводим риск с висока степен от укриване или извършване на престъпление от обвиняемия. Ако няма подобна опасност, се взема по-лека мярка за неотклонение, а ако изобщо няма опасност от укриване или от извършване на престъпление, мярка за неотклонение не се определя изобщо. В случая съдът е преценил, че има опасност от укриване и е определил втората по тежест мярка за неотклонение", пише в позицията.

Съдиите подчертават, че по правило домашният арест е сериозно ограничение, защото обвиняемият не може да напуска жилището си без разрешение от съответния орган. "Тази мярка е ефективно средство във всички правови държави, защото спазването ѝ неутрализира в достатъчна степен риска от укриване", обясняват те.  

В позицията специално се отбелязва, че съсловната организация припомня тези обстоятелства не за да прехвърли отговорност на други институции, а за да обърне внимание, че те не се отчитат при обществения дебат след бягството на Фарук Бекташ."Опасяваме се, че този дебат се насочва и в погрешна насока. Отмяната на съдебен акт от по-горна инстанция не може да е достатъчно основание за наказване на постановилия го магистрат, нито да предпоставя винаги съмнение за недобросъвестно поведение", пишат съдиите.

И заявяват: "Съзнаваме, че в резултат на провеждана дълго време целенасочена политика е достигнато пределно ниско равнище на общественото доверие към дейността на съдебната власт. Продължаващата обаче липса на респект към съда като институция не може да доведе до продуктивни резултати. В едно демократично общество критиката върху дейността на правосъдните органи и дискусията на съдебни актове не би следвало да се провежда под формата на заклеймяване на отделни съдии и на магистратски съсловия. Особено когато е в резултат на развитие на събитие, изцяло извън контрола на съда, доколкото обезпечаването на изпълнението на неговата решение е възложено на друг". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама