Повече от 200 деца майсторят кукли в „Камчия“

06:32, 13 авг 16 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 200 деца от различни националности са в плен на куклите в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Фестивалът „Магията на куклите“, чието пето издание започна там вчера, продължава и през почивните дни, а участието е напълно безплатно за всички желаещи.

Организатори на големия детски празник са СОК „Камчия“ и Арт къща „Куклите“, а основателят й Жени Костадинова е инициатор и арт директор на фестивала. Събитието бе открито от вицепрезидента на България Маргарита Попова, която е и негов патрон. „Фестивалът е среща на бъдещето. Имаме все по-голяма нужда от разбирателство, общуване и мир, за да не разрушим света, в който живеем. Хората, които пишат приказки, винаги живеят в бъдещето“, каза Попова.

Специални гости на празника бяха генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, Анатолий Потапов- председател на Съюза на приятелите на България в Русия, Йосиф Давидов - инструктор на Първия отряд космонавти и лично на Юрий Гагарин за оцеляване в екстремни ситуации, руският космонавт Павел Виноградов, Станка Шопова – изпълнителен директор на СОК „Камчия“ и председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“, много деца от България, Русия, Германия и дори от Дубай.

„Децата са посланици за мир. Днес виждаме толкова много усмивки, радост и блестящи детски очи. В куклите децата вплитат своята чистота, топлина и обич. А там ,където се играе с кукли, няма война“, коментира Сергей Лукянчук.

11-годишната Кристалена Стоянова от Варна изпълни за първи път химна на Международния фестивал „Магията на куклите“. Песента е по текст на Михаил Белчев и музика на Хайгашод Агасян.

В Детския център „Хамбарите“ е подредена и уникална изложба от 222 кукли от целия свят. Това е част от колекцията от 470 кукли на варненката Елена Петкова, която събира играчките от години. „Най-старата“ кукла е на 80 години и е изработена от кожа.

Мотото на фестивала е "Куклите - посланици за мир и приятелство между народите". Вчера децата правиха фолклорни кукли и кукли трикольори от дървени лъжици и прежда.Днес фестивалът продължава с изработване на кукли от плат – весели човечета – с поетесата-приложник Мария Донева и руски национални кукли с Калина Крачева.

Едно от най-интересните занимания ще е майсторенето на кукли – разделители за книги и на кукли от хартия, с които ще бъде украсено дървото на мира – 3-метровия кедър, който ще бъде засаден в „Камчия“. Пощенската кутия за приказки вече очаква новите творби на децата, посветени на темата на фестивала. Най-интересните от тях ще бъдат наградени в неделя при закриването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама