Учители подписват нови трудови договори до 15 септември

08:27, 13 авг 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До началото на новата учебна година нови трудови договори ще имат възпитателите в училищата, както и учителите в учебните заведения, които, според новия закон, от СОУ стават  среди училища. Това съобщи за Topnovini.bg началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков.

Новите договори са следствие от новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август. Досегашните няма да бъдат прекратявани, а само подновени, като в тях ще бъдат изписани новите имена на учебните заведения.

Необходимостта от подписване на нови договори се налага за досегашните СОУ, които стават средните училища, както и за възпитателите, които, според новия закон стават учители.

Сключването на новите договори става автоматично, то не е повод за разчистване на сметки, учителите не трябва да се притесняват, заяви Тошков.

От 1 до 5 август промените в наименованията на учебните заведения трябваше да бъдат регистрирани в Агенцията за вписванията с облекчена процедура. Училищата трябва да имат и нови гербови печати, за да се сложат на документите за завършен етап от образованието. Първо трябва да са готови печатите на средните училища и професионалните гимназии, в по-късен етап на началните и основните училища. До края на август трябва да бъдат утвърдени държавните образователни стандарти, без които не може да започне учебната година. През август директорите трябва да подготвят актуализация на вътрешната си работна мрежа - правилник за дейността на училището, правилник за вътрешния трудов ред и правилник за безопасни условия на труд, обучение и възпитание. Те трябва да бъдат обновени и синхронизирани с новата нормативна уредба.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама