Протестиращи блокираха с камион пътя през Камено (допълнена) (снимки)

08:44, 13 авг 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътят, минаващ през Камено, е блокиран, предаде репортер на Topnovini.bg. В 8,00 часа тази сутрин около 30 местни жители са преградили отсечката с камион и леки автомобили. По този начин те искат да накарат трафикът от магистрала „Тракия“ да преминава по околовръстния път.

Върху товарната машина има поставен плакат с надпис „Улица Лиляна Павлова“, визиращ министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Каменци недоволстват от разбития участък, който въпреки обещанията не е ремонтиран и е в окаяно състояние. Заради това преминаващите по магистралата автомобили вместо по околовръстния минават през вътрешния път.

Отсечката е стратегически участък от републиканската пътна мрежа. Това са около 2 км, които приличат на лунен пейзаж.

„Дори и големите машини – като трактори, камиони, не желаят да минават по околовръстния заради състоянието му, какво да говорим за колите. Трудно голямата техника минава оттам“, коментира един от протестиращите.

Хората споделиха, че околовръстният път не е ремонтиран повече от 20 години. Те заявиха, че най-вероятно отново ще бъдат организирани протестни действия, като пътят към града ще бъде блокиран периодично, докато не се реши най-накрая проблемът.

„Притеснени сме. Заради това, че шофьорите искат да избегнат разбития път и минават през града ни, биха могли да станат и пътни произшествия, тъй като потокът от коли е много голям. Камено е малко населено място. Сега лятото всички деца са навън, възрастни хора се опитват да пресичат. Налага се да чакаме по три-четири минути, за да пресечем от единия тротоар на другия. Заставаме на пешеходната пътека, но винаги изчакваме да мине потокът от коли“, оплакаха се жителите на Камено.

Кметът на града Жельо Вардунски е изпратил десетки писма, подписки и снимки до пътната агенция и Министерство на регионалното развитие. Все още обаче няма никакъв резултат.

За цялостна реконструкция на участъка са нужни 1,8 млн. лева.

„Оправяли сме се с наши средства, хвърляли сме чакъл в по-големите дупки. Хората са прави да не желаят да преминават по този разбит път, но жителите на Камено също са си прави“, каза Жельо Вардунски.

Той посочи, че миналата година от АПИ са обещали, че през 2016-та ще се направи проект за ремонт на околовръстното. Такъв обаче още няма. Не вярва, че ще бъде изготвен и през 2017-та.

„Ние за момента нямаме лев инвестиция в нашата община. Над 3 млн. лв. са винетните такси, които са платили жителите на община Камено. Мисля да запозная и премиера с проблема, ако скоро няма никакви предвидени инвестиции“, заяви още Вардунски.

Рано тази сутрин от АПИ пък са публикували съобщение на интернет страницата на агенцията, което гласи, че се търсят възможности за осигуряване на финансиране на ремонта на околовръстния път на гр. Камено. Пътят е плануван в бюджета на АПИ за текущ ремонт през 2017 г. Ограничената финансова рамка на Агенцията не позволява участъкът да бъде включен в инвестиционните програми до края на тази година. Отсечката има нужда от реконструкция, но за пълното възстановяване на технико-експлоатационното й състояние са нужни над 2 милиона лева.

Необходимо е ремонт да бъде извършен на близо 2,5 километра, които са част от два републикански пътя – III-6008 Разклон за гр. Българово - Камено и III-5392 Камено - Братово.

Съобщението завършва с това, че експерти на АПИ са установили, че от 2014 г. досега състоянието на пътя е допълнително влошено от преминаващия през околовръстния път на гр. Камено тежкотоварен трафик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама